Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και γρίπης στην χώρα μας έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες Αρχές. Με τα περιστατικά να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου, προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για την επάνοδο των παιδιών στις σχολικές αίθουσες μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Αυτό που εξετάζεται και αναμένεται να σταλεί σε σχολικές μονάδες και διευθύνσεις εκπαίδευσης είναι το επικαιροποιημένο έγγραφο με τις οδηγίες για Covid, γρίπη και ιώσεις, αλλά και η υπενθύμιση για τους εμβολιασμούς.

Παράλληλα, θα σταλεί εγκύκλιος για τις απουσίες των μαθητών ενώ το υπουργείο Παιδείας προτρέπει τους γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο εάν εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης ή άλλων ιώσεων και να παραμένουν σπίτι έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας τους.

Η εκτίμηση του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκου Τζανάκη, είναι πως τα κρούσματα των τελευταίων ημερών είναι μεταξύ των 50.000 και 100.000 πανελλαδικά. «Ολόκληρες παρέες εκδρομέων ή φίλων που πέρασαν μαζί την Πρωτοχρονιά είναι άρρωστοι μαζί με τις οικογένειές τους» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Action 24.

Εκρηκτικό «κοκτέιλ»

Η αυξητική τάση του ιικού φορτίου παρατηρείται τον τελευταίο μήνα και στα λύματα της Αττικής που υποδεικνύουν την ύπαρξη του εκρηκτικού «κοκτέιλ». Αύξηση σε κρούσματα κορονοϊού, γρίπης και ιώσεων της τάξης του 85-90% παρατηρήθηκε πριν από την εκπνοή του 2023, κάτι που έχει οδηγήσει αρκετούς επιστήμονες να επισημαίνουν πως τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες θα έχουμε την πλήρη εικόνα του αποτελέσματος του συγχρωτισμού των γιορτών.

Σύμφωνα με τον  καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη «το ιικό φορτίο του κορωνοϊού είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα δύο, αλλά το ότι συνυπάρχουν και οι άλλοι δύο ιοί (γρίπη και ιώσεις) κάνει την κατάσταση αρκετά σοβαρή». Ο ίδιος επισήμανε πως φέτος, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η έξαρση καθυστέρησε περίπου 15-20 μέρες, πιθανότατα λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, όμως με την αύξηση των κοινωνικών επαφών κατά τη διάρκεια των γιορτών ήταν αναμενόμενη η αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας.

Ειδικά όσον αφορά τη γρίπη, τα ποσοστά από την ανάλυση των λυμάτων της Αττικής δείχνουν υπερδιπλασιασμό του ιικού φορτίου. Αν και η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων του Covid αναμένεται τον Φεβρουάριο, όπως τόνισε ο κ. Θωμαΐδης, αυτός θα είναι ο μήνας που οι επιστήμονες περιμένουν νέο κύμα κρουσμάτων της γρίπης τύπου Β.

Αυξάνονται τα ραντεβού για εμβολιασμό

Κινητικότητα παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στον προγραμματισμό ραντεβού για κορωνοϊό.

Σύμφωνα με στοιχεία, έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο 42.258 νέα ραντεβού εμβολιασμού, εκ των οποίων τα 34.149 ραντεβού αφορούν σε πολίτες από 60 ετών και πάνω. Στις ηλικίες από 40 έως 59 ετών είναι προγραμματισμένα 6.637 ραντεβού. Σε εκείνες από 12 έως 39 ετών είναι προγραμματισμένα 1.399 ραντεβού. Επίσης, έχουν κλειστεί 65 ραντεβού για παιδιά από 5 έως 11 ετών και οκτώ ραντεβού για βρέφη και παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών.

Διπλασιάστηκε η χρήση κοκαΐνης στις γιορτές

Στο μεταξύ, αναλύοντας τα ευρήματα στα λύματα της Αττικής ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης εστίασε στην αύξηση των ναρκωτικών ουσιών που παρατηρείται τις μέρες των εορτών. Ειδικότερα, σχολιάζοντας τα σχετικά ευρήματα για τη διάδοση της κοκαΐνης, τόνισε ότι την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα η χρήση εκτινάσσεται.

«Είναι πανευρωπαϊκό, την περίοδο γιορτών να γίνεται μεγαλύτερη χρήση ναρκωτικών αναψυχής όπως η κοκαΐνη και η έκσταση», δήλωσε ο κ. Θωμαΐδης στο Mega

Πρόσθεσε, δε, ότι παρατηρείται αύξηση από 50% έως 100% στην αύξηση της χρήσης κοκαΐνης κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Εξηγώντας γιατί παρατηρείται αυτής της τάξης αύξηση, ο καθηγητής διευκρίνησε ότι υπάρχουν και οι περιστασιακοί χρήστες που αυξάνονται κατά την περίοδο εκείνη λόγω παρέας. Ειδικότερα, οι ημερομηνίες κατά τις οποίες διαπιστώνεται πιο συχνή χρήση είναι, σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, η 23η, 24η και η 31η Δεκεμβρίου