Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων η Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων Α21, παρουσίασαν τη νέα ενημερωτική καμπάνια με τίτλο «Με Βλέπεις;» για τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Στόχος, η ενημέρωση του πληθυσμού και των επαγγελματιών πρώτης γραμμής για τη νέα καμπάνια. Παράλληλα, κατά την εκδήλωση έγινε και παρουσίαση της υπόθεσης εξάρθρωσης διεθνούς κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων τον περασμένο Ιούνιο που οδήγησε στην απελευθέρωση 52 γυναικών με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική.

50.000 θύματα trafficking στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την Μαρίνα Ντονοπούλου που είναι διευθύντρια της A21, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που ασχολείται με την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων οι παγκόσμιες στατιστικές αναφέρουν ότι υπάρχουν περίπου 49 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες δουλείας αυτή τη στιγμή ενώ για την Ελλάδα υπάρχει έρευνα που εκτιμά ότι περίπου 50.000 άνθρωποι είναι θύματα trafficking και ζουν σε συνθήκες δουλείας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα διέλευσης και προορισμού για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων. Διέλευσης, γιατί λόγω της γεωγραφικής της θέσης ενώνει την Ευρώπη με τις υπόλοιπες ηπείρους και προορισμού λόγω μεγάλης ανάγκης για φθηνό εργατικό δυναμικό και μεγάλης ζήτησης για υπηρεσίες σεξ, επισημαίνει η κ. Ντονοπούλου της A21.

«Οι διακινητές κυνηγούν θύματα όλων των ηλικιών, όλων των υποβάθρων και εθνικοτήτων», επεσήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης και προσέθεσε ότι καμία χώρα δεν έχει ανοσία σε αυτό το φαινόμενο και ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να είναι ορατός, αναφερόμενος στο σύνθημα της καμπάνιας. «Ο κάθε άνθρωπος, έχει το δικαίωμα να είναι ορατός, να ακούγεται και να γίνεται σεβαστός και να έχει αξία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούνης.

Σεξουαλική εκμετάλλευση: Νέα καμπάνια ενημέρωσης

Με την εκπαίδευση διερμηνέων που εργάζονται σε δομές μεταναστών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο πλαίσιο της υλοποίησης δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και την παρουσίαση της νέας καμπάνιας της διεθνούς οργάνωσης Α21 «ΜΕ ΒΛΕΠΕΙΣ;», έδωσε το «παρών» η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων.

Πρόκειται για μια στοχευμένη δράση, στη διάρκεια της οποίας εκπαιδεύθηκαν οι επαγγελματίες που κατ’ εξοχήν έρχονται σε επαφή με πιθανά θύματα από σεξουαλική εκμετάλλευση, και οι οποίοι, καθώς μιλούν τη γλώσσα τους, έχουν την ευκαιρία να τους προσεγγίσουν με μεγαλύτερη ευκολία και την δυνατότητα να συμβάλουν στην εξιχνίαση αυτού του διεθνικού εγκλήματος.

Στην τρίτη αυτή εκπαιδευτική σειρά συμμετέχουν διερμηνείς από 8 διαφορετικές χώρες καταγωγής (Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μαρόκο, Ελλάδα, Ιράκ, Γεωργία, Συρία, Τουρκία) που μιλούν τουλάχιστον 13 διαφορετικές γλώσσες (ελληνικά, ουρντού, παντζάμπι, φαρσί, γαλλικά, βερβερικά, αραβικά, ισπανικά, τουρκικά, κουρμάντζι/κουρδικά, αγγλικά, χίντι).