Κάλεσμα απευθύνει η ΠΟΕΔΗΝ τη Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου για πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Η ομοσπονδία ζητά  τη χορήγηση Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε όλους του υγειονομικούς.

Συγκεκριμένα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Μαβίλη στις 8:30 πμ προκειμένου οι υγειονομικοί να διαμαρτυρηθούν για την μη απόδοση του επιδόματος καθώς λαμβάνουν μισθούς χαμηλότερους ή κοντά στον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη καθ’ ότι έχουν περικοπεί άδικα τα επιδόματα άδειας και τα δώρα εορτών (13ος, 14ος μισθός).

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι «το μισθολόγιο Ν. 4354/2015 δημιούργησε τεράστιες μισθολογικές ανισότητες πέραν των περικοπών και δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αλλαγή του εντός του 2023». Συνεπώς, η ομοσπονδία ισχυρίζεται ότι η αναμόρφωση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας είναι μία ευκαιρία να ανταποδώσει η πολιτεία στους Υγειονομικούς τα χειροκροτήματα με πράξεις.

Τα αιτήματα

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους η απόφαση για την αναμόρφωση του επιδόματος  απόδοσης δεν περιλαμβάνει τους φορείς του Υπουργείου Εργασίας (Προνοιακές Μονάδες) που είναι δικαιούχοι, όπως στηλιτεύει το συνδικαλιστικό όργανο  σχολιάζοντας ανακρίβειες που παρατηρήθηκαν και πέρυσι σχετικά με την βαθμολογία των εργαζόμενων στα Κέντρα Υγείας.

Όσο για την αύξηση του επιδόματος η ΠΟΕΔΗΝ ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε «να είναι μεγαλύτερη για να ανταποκρίνεται στην προσπάθεια που καταβάλλει καθημερινά το Νοσηλευτικό προσωπικό». Επίσης, η ομοσπονδία στηλιτεύει το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους διοικητικούς εργαζόμενους των νοσοκομείων αλλά και εργαζόμενους στο τομέας της Ιατρικής Υπηρεσίας όπως είναι οι κοινωνικοί Λειτουργοί και λογοθεραπευτές. «Πρέπει το Υπουργείο Υγείας άμεσα να αποκαταστήσει την αδικία.Την ώρα που αντίστοιχα Επαγγέλματα σε άλλους φορείς (ΟΚΑΝΑ κλπ) ή της ίδιας υπηρεσίας βρίσκονται στην τρίτη κατηγορία του Επιδόματος» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Αρνητικά ακόμη σχολιάζεται το γεγονός ότι επαγγέλματα της 1ης κατηγορίας (παραϊατρικό, καθαρίστριες κλπ) βρέθηκαν στην 3η κατηγορία. «Μπορεί να μην χάνουν χρήματα όμως δεν λαμβάνουν καμία αύξηση και ταυτόχρονα δημιουργείται κίνδυνος για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα» προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ. Καταλήγοντας το συνδικαλιστικό όργανο των νοσοκομειακών εκφράζει την αντίθεση του στην συγκεκριμένη αναμόρφωση του επιδόματος γιατί υπάρχει η δυνατότητα για καλύτερη κατανομή.