Είναι, λοιπόν, κατανοητό ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα επώδυνη χρόνια πάθηση που μπορεί να ταλαιπωρήσει συστηματικά τους πάσχοντες. Ο κ. Αθανάσιος Αδάμ, MD, FICS, Χειρουργός Ορθοπεδικός, αναφέρεται στους 3 πιο διαδεδομένους μύθους γύρω από την οστεοαρθρίτιδα και συμβουλεύει για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της.

 

ΜΥΘΟΣ: Η οστεοαρθρίτιδα αφορά μόνο τις γυναίκες.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Είναι αλήθεια ότι σε ηλικίες άνω των 50 ετών, ο αριθμός των γυναικών που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα είναι περίπου διπλάσιος από τους άνδρες. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού εμφανίζει οστεοαρθρίτιδα, κυρίως σε ηλικίες 45-55 ετών. Πρόκειται κυρίως για μετατραυματική οστεοαρθρίτιδα, αφού οι άνδρες υποβάλλουν τον εαυτό τους σε μεγαλύτερη καταπόνηση, επαγγελματική και αθλητική, σε μικρότερη ηλικία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή εκφύλιση των αρθρώσεων και την μετέπειτα εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας.

 

ΜΥΘΟΣ: Η οστεοαρθρίτιδα βλάπτει μόνο ηλικιωμένους.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η πάθηση αυτή αφορά και τον νεότερο πληθυσμό. Συνήθως, οι βαριές τραυματικές κακώσεις ή περιπτώσεις σπάνιων παθήσεων (πχ οστεονέκρωση) μπορούν να οδηγήσουν σε πρώιμη οστεοαρθρίτιδα, δυσανάλογη με το ηλικιακό προφίλ των ασθενών. Επιπλέον, δεν πρέπει να αγνοούμε τους κληρονομικούς παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση της πάθησης από πολύ μικρή ηλικία. Τα στατιστικά, δυστυχώς, δείχνουν ότι οι μικροί σε ηλικία ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα αυξάνονται όλο και περισσότερο. Αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται για περισσότερο διάστημα από την εκφυλιστική αυτή νόσο.

 

ΜΥΘΟΣ: Η προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα μπορεί να θεραπευτεί συντηρητικά.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Όταν υπάρχει βαριά οστεοαρθρίτιδα με μεγάλη παραμόρφωση των αρθρώσεων, η θεραπεία δεν μπορεί να είναι συντηρητική. Γίνονται μεγάλες προσπάθειες εύρεσης συντηρητικής προσέγγισης (πχ εγχύσεις υαλουρονικού, βλαστοκύτταρα, βιολογικοί παράγοντες). Όλα αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην πρώιμη φάση της οστεοαρθρίτιδας ή στην καθυστέρηση εξέλιξης της νόσου. Ωστόσο, σε περιπτώσεις βαριάς οστεοαρθρίτιδας η αντιμετώπιση στις μέρες μας είναι αποκλειστικά χειρουργική.

Το πιο σημαντικό για τους ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα είναι να γνωρίζουν ότι υπάρχει λύση στο πρόβλημά τους.

 

ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η «Ψηφιακή Ολική Αρθροπλαστική» είναι η πλέον σύγχρονη μέθοδος αρθροπλαστικής που έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της οστεοαρθρίτιδας γρήγορα και ανώδυνα. Πιο συγκεκριμένα, κατά την επέμβαση γίνεται αντικατάσταση της φθαρμένης -από την οστεοαρθρίτιδα- άρθρωσης και ο ασθενής μπορεί την ίδια κιόλας μέρα να περπατήσει χωρίς πόνους, προσφέροντας την τέλεια τοποθέτηση της νέας άρθρωσης με πλήρη έκταση και πλήρη κάμψη.

Ο κ. Αθανάσιος Αδάμ και η ομάδα του εφαρμόζουν τα πλέον σύγχρονα χειρουργικά πρωτόκολλα της Σουηδίας και της Αμερικής. Η ψηφιακή αρθροπλαστική γόνατος ελαχιστοποιεί την απώλεια αίματος και την πιθανότητα φλεγμονής, ενώ επιτρέπει τη δημιουργία ελάχιστων τομών. Αυτό οδηγεί σε γρήγορη, fast-track αποκατάσταση, με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και άμεση κινητοποίηση.

Σε σύγκριση με την κλασική αρθροπλαστική, η ψηφιακή λύση είναι προσαρμοσμένη ακριβώς στα ανατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς, δημιουργώντας μια custom-made λύση. Επιπλέον, ένα τεχνολογικό σύστημα την ώρα του χειρουργείου είναι ένας πολύτιμος βοηθός που συμβάλει σε μία τέλεια τοποθέτηση υλικού, άρα οδηγεί σε λιγότερο πόνο και ακόμα ταχύτερη αποκατάσταση.