Μυωπία- Γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης

Γράφει η Μαρία Ταρασούδη, BSc, ΜSc

Συμπεριφορικός – Νευροαναπτυξιακός Οπτομέτρης / Clinical Associate OEPF, USA

 

Ο πληθυσμός της γης γίνεται πιο μυωπικός με γοργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, το 2010 η μυωπία είχε κάνει την εμφάνισή της σε 1,9 δισ. ανθρώπους παγκοσμίως, δηλαδή στο 28% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ υπολογίζεται πως το 2050 αυτό το νούμερο σχεδόν θα διπλασιαστεί και θα έχουμε 5 δισ. ανθρώπους, το οποίο μεταφράζεται στο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ποσοστά υψηλής μυωπίας, η οποία το 2010 αφορούσε το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ το 2050 υπολογίζεται να φτάσει το 10%, δηλαδή 10 δισ. ανθρώπους, οι οποίοι θα κινδυνεύουν από σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις που προκαλούν μέχρι και τύφλωση.
Η αιτία πίσω από αυτή τη ραγδαία ανάπτυξη δεν αποδίδεται τόσο στον γενετικό παράγοντα και την κληρονομικότητα, αλλά οι επιστήμονες υποδεικνύουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής, ο οποίος χαρακτηρίζεται από μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως και τους ανοιχτούς χώρους, με ταυτόχρονη αυξημένη κοντινή εργασία.
Το πιο αποτελεσματικό μέσο πρόληψης κατά της μυωπίας σχετίζεται με την αύξηση του χρόνου έκθεσης σε εξωτερικούς χώρους (τουλάχιστον 1,5 ώρα καθημερινά) και την μείωση του χρόνου σε κοντινές δραστηριότητες (έως 2,5 ώρες καθημερινά).

 

 

Στρατηγικές αντιμετώπισης

Για όσους έχουν ήδη εμφανίσει μυωπία υπάρχουν αρκετές στρατηγικές που αποδεδειγμένα συντελούν στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και περιορισμού της περαιτέρω εξέλιξης της μυωπίας.

Οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες περιλαμβάνουν οπτικά μέσα (διπλεστιακά γυαλιά τύπου executive, γυαλιά πολυεστιακής φιλοσοφίας, γυαλιά περιφερειακής απεστίασης), φακούς επαφής (μαλακούς πολυεστιακούς φακούς, φακούς ορθοκερατολογίας), φαρμακευτικά μέσα (ατροπίνη χαμηλής συγκέντρωσης 0,01%) και εξατομικευμένα προγράμματα οπτικής εκπαίδευσης (Vision Therapy / Vision Training).

Οι έρευνες δείχνουν μείωση της εξέλιξης της μυωπίας με τις παραπάνω μεθόδους και όταν υπάρχει συνδυασμός δύο ή περισσότερων στρατηγικών αντιμετώπισης, τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα, καθώς λειτουργούν αθροιστικά.
Συμπερασματικά, παρά την ανησυχητική διάσταση που έχει λάβει το φαινόμενο της μυωπίας, οι έρευνες έχουν φέρει στο φως ελπιδοφόρα μηνύματα αντιμετώπισης και πρόληψης. Οφείλουμε να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη στην καθημερινή κλινική πρακτική. Ο συστηματικός οφθαλμολογικός και οπτομετρικός έλεγχος είναι καθοριστικής σημασίας και η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης προϋποθέτει την κατάλληλη κλινική κατάρτηση του ειδικού και τη σωστή επιλογή εξατομικευμένης στρατηγικής αντιμετώπισης.

Περισσότερες πληροφορίες:
www.visiontraining-thessaloniki.gr
www.tarasoudis.gr