Το Α και το Ω για τη διασφάλιση της άριστης πρόγνωσης του καρκίνου του θυρεοειδούς, για την ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών και για την αποφυγή των υποτροπών είναι η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπισή του. Μόνο 5% των ασθενών καταλήγουν από τη νόσο, ενώ 10% με 20% θα εμφανίσουν υποτροπή, τις περισσότερες φορές στους επιχώριους λεμφαδένες, συχνά καθυστερημένα, δικαιολογώντας την αναγκαιότητα μακρόχρονης παρακολούθησης.
Σύμφωνα με τον Δρα Σάββα Ραφαηλίδη, χειρουργό ενδοκρινών αδένων, η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη χειρουργική αντιμετώπιση: ολική θυρεοειδεκτομή με ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό του τραχήλου ανάλογα με το στάδιο της νόσου και τους εξατομικευμένους παράγοντες κινδύνου του ασθενούς.
Ογκολογική χειρουργική αντιμετώπιση
Η ολική θυρεοειδεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση όλου του θυρεοειδούς αδένα και ο ταυτόχρονος προφυλακτικός λεμφαδενικός καθαρισμός των κεντρικών διαμερισμάτων του τραχήλου είναι η ενδεικνυόμενη χειρουργική επέμβαση σε περιπτώσεις επιβεβαιωμένων καρκινωμάτων με μέγεθος μεγαλύτερο του 1εκ.
Στόχος είναι η αφαίρεση-με ογκολογικά κριτήρια- όλου του θυρεοειδικού ιστού και των παρακείμενων λεμφαδένων, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα υποτροπής του όγκου και να διευκολυνθούν η μετεγχειρητική συμπληρωματική θεραπεία και παρακολούθηση.
«Ο προφυλακτικός λεμφαδενικός καθαρισμός δεν βελτιώνει τη συνολική επιβίωση και πρόγνωση, η οποία ούτως ή άλλως είναι εξαιρετική, αλλά μηδενίζει τις πιθανότητες τοπικής υποτροπής στους επιχώριους λεμφαδένες. Αποφεύγεται επομένως η επανεπέμβαση στην κοίτη του θυρεοειδούς, η οποία σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά σοβαρών επιπλοκών (κάκωση λαρυγγικών νεύρων, υποπαραθυρεοειδισμός)», εξηγεί ο κ. Ραφαηλίδης.
Τι πρέπει να γνωρίζω για την επέμβαση;
Η χειρουργική επέμβαση διενεργείται υπό γενική αναισθησία. Δε σχετίζεται με σημαντική απώλεια αίματος και επομένως δεν απαιτείται μετάγγιση αίματος.
Η χρήση εργαλείων που βασίζονται σε σύγχρονες μορφές ενέργειας (ψαλίδι υπερήχων) έχει μηδενίσει την απώλεια αίματος και έχει μειώσει σημαντικά τη χρονική διάρκεια της επέμβασης, η οποία σπάνια ξεπερνά τις δύο ώρες.
Η τομή έχει μήκος 3-4 εκατ., είναι οριζόντια στη βάση του λαιμού μέσα σε κάποια από τις φυσιολογικές ρυτίδες για τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ιατρός, σε περίπτωση παρουσίας κλινικά ή υπερηχογραφικά ύποπτου λεμφαδένα στα πλάγια του τραχήλου ο λεμφαδενικός καθαρισμός πρέπει να επεκταθεί και στα πλάγια διαμερίσματα του τραχήλου επεκτείνοντας τη χειρουργική τομή.
Όλο το χειρουργικό παρασκεύασμα (ό,τι αφαιρείται στη διάρκεια της επέμβασης) αποστέλλεται για ιστολογική-παθολογοανατομική εξέταση.
Η συνολική διάρκεια νοσηλείας είναι μία ημέρα στις περισσότερες περιπτώσεις.
Συμπληρωματική κατασταλτική θεραπεία και θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο
Η χειρουργική θεραπεία θα συμπληρωθεί από την εξειδικευμένη κατασταλτική θεραπεία με υψηλή δόση θυροξίνης και κάποιες φορές με χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου. Η χημειοθεραπεία και η εξωτερική ακτινοβολία πολύ σπάνια χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς.
«Η σωστή και εξατομικευμένα ενδεδειγμένη αρχική χειρουργική-ογκολογική αντιμετώπιση σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες των Διεθνών Επιστημονικών Εταιριών είναι καθοριστικής σημασίας για την τελική έκβαση, τη μείωση των άμεσων και απώτερων τοπικών υποτροπών, καθώς και για τη μείωση των μετεγχειρητικών επιπλοκών», επισημαίνει ο κ. Ραφαηλίδης.
Κέντρο Χειρουργικής Καρκίνου του θυρεοειδούς
Το Κέντρο Χειρουργικής Καρκίνου του θυρεοειδούς ιδρύθηκε από τον Δρα Ραφαηλίδη Σάββα, χειρουργό με πολυετή πείρα στην αντιμετώπιση περιστατικών κακοήθειας του θυρεοειδούς, με στόχο αφενός τη διασφάλιση της άρτιας και επιστημονικά τεκμηριωμένης αντιμετώπισης του καρκίνου του θυρεοειδούς και αφετέρου την ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών.
Στελεχώνεται από έμπειρους χειρουργούς και αναισθησιολόγους, με εξειδίκευση στη χειρουργική ογκολογική αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς και πλαισιώνεται από συνεργάτες ακτινολόγους, παθολογοανατόμους και πυρηνικούς ιατρούς οι οποίοι σε απόλυτη συνεργασία με τον θεράποντα ενδοκρινολόγο και μετά από Ιατρικό Ογκολογικό Συμβούλιο καθορίζουν από κοινού την ενδεδειγμένη για κάθε ασθενή θεραπευτική αντιμετώπιση.
Μάλιστα, συντάσσουν ένα Εξατομικευμένο Σχέδιο (Πλάνο) Θεραπείας, το οποίο και κοινοποιείται στον ασθενή, προκειμένου να καταστεί μέτοχος και συνεργός στην αντιμετώπιση της νόσου του.
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
- Παραπομπή από θεράποντα ενδοκρινολόγο
- Πρώτη επίσκεψη στον χειρουργό που συλλέγει και εξετάζει τα στοιχεία του ιατρικού σας φακέλου
- Εξειδικευμένες εξετάσεις
- Προεγχειρητικό Ογκολογικό Συμβούλιο
- Εξατομικευμένη πρόταση θεραπείας
- Επεξήγηση της πρότασης θεραπείας
- Χειρουργική ογκολογική αντιμετώπιση
- Μετεγχειρητικό Ογκολογικό Συμβούλιο
- Συμπληρωματική θεραπεία
- Δια βίου παρακολούθηση από θεράποντα ενδοκρινολόγο
INFO!
Δρ Σάββας Ραφαηλίδης Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων
Euromedica Κυανούς Σταυρός
Βιζύης – Βύζαντος, Θεσσαλονίκη
Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Ασκληπιού 10, Πυλαία Θεσσαλονίκη
Τηλ. 6937381255
e-mail: info@thyroidsurgery.gr