Νέος υγειονομικός συναγερμός σήμανε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Αμερική και την Ασία παρατηρούνται όλο και περισσότερα ξεσπάσματα της γρίπης των πτηνών.

Σύμφωνα με το Reuters, η γρίπη των πτηνών χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες, για πρώτη φορά, “ενδημική σε κάποια άγρια πτηνά που μεταδίδουν τον ιό στα πουλερικά, τουλάχιστον στις ΗΠΑ”.

Ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου, προειδοποιώντας πως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια πιθανή πανδημία της ανθρώπινης γρίπης των πτηνών, αφού το στέλεχος H5N1 μεταπήδησε από τα πτηνά στα θηλαστικά.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγεσούς, σημείωσε μάλιστα σε ενημέρωση ότι τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 σε μινκ, βίδρες, αλεπούδες και θαλάσσια λιοντάρια που αναφέρθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Μάλιστα όπως μεταδίδει το Reuters, τόσο η Ε.Ε. όσο και το Μεξικό, σκέφτονται το ενδεχόμενο της επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της γρίπης των πτηνών στα πτηνοτροφεία, εντούτοις ο εμβολιασμός δεν εμποδίζει πλήρως τη μόλυνση ούτε και τη μετάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών.

Γρίπη των πτηνών: Μπορεί να μεταδοθεί σε άνθρωπο

Σύμφωνα με τους ειδικούς του CDC ο κίνδυνος από τη νόσο για τους ανθρώπους θεωρείται χαμηλός, αλλά προηγούμενα ξεσπάσματα σε πτηνοτροφεία είχαν οδηγήσει σε εκτεταμένα προγράμματα θανάτωσης πτηνών για να περιοριστεί η εξάπλωση.

Τα μολυσμένα πτηνά αποβάλλουν τον ιό της γρίπης των πτηνών μέσω του σάλιου, των βλεννογόνων και των κοπράνων τους. Οι ανθρώπινες λοιμώξεις από τους ιούς της γρίπης των πτηνών μπορεί να συμβούν όταν ο ιός εισέλθει στα μάτια, την μύτη ή το στόμα ενός ατόμου ή όταν εισπνευστεί.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο ιός βρίσκεται στον αέρα (σε σταγονίδια ή πιθανώς σε σκόνη) και ένα άτομο τον εισπνέει, ή πιθανώς όταν ένα άτομο αγγίζει κάτι που έχει ιό πάνω του και στη συνέχεια αγγίζει το στόμα, τα μάτια ή τη μύτη του.