Ξεκινάει σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η συζήτηση του νομοσχεδίου Γκάγκα, το οποίο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους υγειονομικούς καθώς επιτρέπει στους γιατρούς να δουλεύουν και ιδιωτικά υπό όρους.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να ασκούν ιδιωτικό έργο –είτε να έχουν ιδιωτικό ιατρείο είτε να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτική κλινική ή διαγνωστικό εργαστήριο– έως δύο φορές την εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι εκτός του τακτικού ωραρίου θα συμμετέχουν τουλάχιστον οκτώ φορές τον μήνα σε εφημερίες και την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου, εκ των οποίων οι τουλάχιστον τέσσερις θα είναι σε απογευματινό ιατρείο ή χειρουργείο.
Βάση των διατάξεων του νομοσχεδίου οι χειρουργικές και οι επεμβατικές πράξεις που διενεργούνται εκτός νοσοκομείου ανά εβδομάδα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τον αριθμό των αντίστοιχων πράξεων που διενεργούνται εντός νοσοκομείου από τον ίδιο γιατρό. Για όσους παραβαίνουν αυτούς τους όρους θα ανακαλείται η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου για έξι μήνες.
Σε περίπτωση πρώτης υποτροπής η απαγόρευση θα επεκτείνεται σε δύο έτη και σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής θα επέρχεται οριστική απώλεια του δικαιώματος.

Επί ποδός αντιπολίτευση και υγειονομικοί
Έντονες αναμένεται να είναι και οι αντιδράσεις των κομμάτων. Ήδη ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε την απόφαση του κόμματός του να καταψηφίσει το σχέδιο νόμου. Οπως δήλωσε, η νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης «δίνει τη χαριστική βολή στη δευτεροβάθμια περίθαλψη» και «συρρικνώνει τις δωρεάν υπηρεσίες του ΕΣΥ».
Από την πλευρά της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) υποστηρίζει ότι οι διατάξεις που προβλέπουν μερική απασχόληση των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία, αλλά και το δικαίωμα τήρησης ιδιωτικού ιατρείου που δίνει ο νέος νόμος στους γιατρούς του ΕΣΥ, θα ανοίξει “επικίνδυνες κερκόπορτες” στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας.

Αναλυτικότερα σε ανακοίνωσή τους μετά από Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ αναφέρουν ότι «εμπορευματοποίηση της Υγείας και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» θα επιφέρει το νέο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή προς ψήφιση το Υπουργείο Υγείας, το οποίο δίνει το δικαίωμα στους νοσοκομειακούς γιατρούς θα εκτελούν ιδιωτικό έργο, αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς να χειρουργούν στο ΕΣΥ.

Επίσης οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ αντιτίθενται στη ρύθμιση που προβλέπει οι γιατροί του ΕΣΥ να υπογράψουν νέες συμβάσεις, που θα τους δίνουν το δικαίωμα ιδιωτικού έργου και τήρησης ιδιωτικού ιατρείου.
Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινούν επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις:

24ωρη απεργία Δευτέρα 28/11, ημέρα ακρόασης των φορέων στη Βουλή και συγκέντρωση στη Βουλή.

Νέα 24ωρη απεργία την Τρίτη 29/11 και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

24ωρη απεργία την ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής και συγκέντρωση στη Βουλή με παράλληλο κάλεσμα στα Εργατικά