Η πρώτη τράπεζα Μητρικού Γάλακτος στη Β. Ελλάδα

Εγκαινιάστηκε χθες, Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, η Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Πρόκειται για την πρώτη τράπεζα στη Βόρειο Ελλάδα που λειτουργεί εδώ και μήνες που δημιουργήθηκε σε υπερσύγχρονες υποδομές. Ο εξοπλισμός της έγινε με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η Εκδήλωση

Με αφορμή τα εγκαίνια της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος πραγματοποιήθηκαν εκδήλωση στους χώρους του Νοσοκομείο προς τιμήν του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η χορηγία του στη Β’ Νεογνολογική Κλινική του Παπαγεωργίου ήταν γενναιόδωρη και συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία της υπερσύγχρονης αυτής δομής.

Η δημιουργία της ήταν απολύτως απαραίτητη, καθώς η μοναδική αντίστοιχη τράπεζα που υπήρχε ήταν στην Αθήνα και δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού. Η συγκεκριμένη τράπεζα της Θεσσαλονίκης είναι πιστοποιημένη με το σύστημα ποιότητας κατά το πρότυπο ΕΝ 152224:2016, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Τραπεζών Μητρικού Γάλακτος. Επιπλέον, στις εγκαταστάσεις του Παπαγεωργίου έχουν ήδη γίνει δύο παστεριώσεις γάλακτος.

Η σημασία και ο ρόλος της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος

Η προσφορά της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος είναι τεράστια και γίνεται καθημερινά γνωστή. Το ενδιαφέρον από τις μητέρες που δωρίζουν το γάλα τους είναι τεράστιο και το περίσσευμα γάλακτος συνεχώς μεγαλώνει. Η ενημέρωση του κοινού πρέπει να είναι συνεχής. Τα οφέλη του μητρικού γάλακτος είναι αδιαμφισβήτητα για τα νεογνά. Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στηρίζει τον μητρικό θηλασμό. Κάθε χρόνο φιλοξενούνται περίπου 600-700 νεογνά υψηλού κινδύνου στις υποδομές του (με καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα, πρόωρα ή χαμηλού βάρους). Το μητρικό γάλα συμβάλλει στην μείωση των λοιμώξεων και στην καλύτερη νευροαναπτυξιακή εξέλιξη των νεογνών αυτών.

Συγχαίρουμε το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου για την πρωτοβουλία αυτή και ευχόμαστε να ευαισθητοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι πολίτες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

 

Πηγή: Νοσοκομείο Παπαγεωργίου