Σε κέντρο διάχυσης των γνώσεων και εμπειριών της διεθνούς κοινότητας τραύματος μετατρέπεται το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας στην προσπάθεια για την αναβάθμιση των σχετικών υπηρεσιών στη χώρα μας.

«Το Νοσοκομείο έχει συμπεριληφθεί στην πρόταση της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την Οργάνωση Διαχείρισης Τραύματος ως ένα από τα Πιλοτικά Κέντρα Τραύματος Επιπέδου Ι» επισημαίνει ο χειρουργός – διευθυντής ΕΣΥ στη Χειρουργική Κλινική του Γ.Ν. Παπαγεωργίου και γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος & Επείγουσας Χειρουργικής (ΕΕΤ & ΕΧ) Κωνσταντίνος Φορτούνης.

Καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες για την υλοποίηση του οράματος του Εθνικού Συστήματος Τραύματος, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα φιλοξενήσει στις 21 Οκτωβρίου (8:3Ο–Ι7:3Ο στο Αμφιθέατρο), την «Ημερίδα Τραύματος – Thessaloniki Mini Trauma Conference», υπό τη διοργάνωση της ΕΕΤ & ΕΧ.

«Η διοργάνωση της ημερίδας στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου ενέχει συμβολισμό και σηματοδοτεί την ανάγκη εντατικής προετοιμασίας των Νοσοκομείων-πυλώνων για την ομαλή και αποτελεσματική τους ένταξη στο υπό σχεδιασμό Εθνικό Σύστημα Τραύματος. Συνιστά ένα βήμα για την εξέλιξη του εγχειρήματος και μια ευκαιρία οι εμπλεκόμενοι φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη βελτιστοποίηση της φροντίδας και την αύξηση της επιβίωσης του τραυματία στη χώρα μας. Το Εθνικό Σύστημα Τραύματος δεν είναι ουτοπική φαντασίωση αλλά επείγουσα εθνική αναγκαιότητα» σημειώνει ο κ . Φορτούνης.

Η ημερίδα απευθύνεται σε όλους τους υγειονομικούς που εμπλέκονται στη διαχείριση του κρίσιμου τραύματος καθώς και σε στελέχη των υπηρεσιών υγείας. Στη διάρκεια της ημερίδας κορυφαίοι χειρουργοί και αναισθησιολόγοι τραύματος, με χιλιάδες ώρες «πτήσης» σε διεθνώς φημισμένα Κέντρα Τραύματος ή σε εμπόλεμες ζώνες, θα μοιραστούν τις απόψεις τους.

Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι -μεταξύ άλλων- κορυφαίες προσωπικότητες, όπως οι: Barbaro Ignacio Monzon και Maria del Carmen Ortega (Ν. Αφρική), Χρήστος Γιάννου και Παντελής Βασιλείου (Ελλάδα), Alberto García–Marín (Κολομβία), Willem Brinkert (Ολλανδία), ο Αριστομένης Εξαδάκτυλος (Ελβετία) και Γεώργιος Βέλμαχος (ΗΠΑ).