Σε 11 χώρες της Ευρώπης καταγράφονται αυξημένα περιστατικά σαλμονέλας που συνδέονται με κατανάλωση κοτόπουλου.

Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έως τις 25 Αυγούστου 2023, 97 περιπτώσεις που συνδέονταν, αναφέρθηκαν στην Αυστρία (6), το Βέλγιο (6), τη Δανία (22), τη Φινλανδία (5), τη Γαλλία (19), Γερμανία (1), Ιρλανδία (12), Ολλανδία (12), Νορβηγία (9), Σλοβενία (3) και Σουηδία (2).

Στη Δανία, η πλειονότητα των 19 περιπτώσεων που ερωτήθηκαν ανέφεραν κατανάλωση κεμπάπ ή πίτσας που μπορεί να είχαν ως συστατικό το κοτόπουλο, πριν εμφανίσουν συμπτώματα.

Στην Αυστρία, δύο από τις πέντε περιπτώσεις που ερωτήθηκαν ανέφεραν ότι κατανάλωσαν κεμπάπ κοτόπουλου εντός επτά ημερών πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και δύο περιπτώσεις ανέφεραν ότι έτρωγαν άλλα πιάτα με κοτόπουλο (μπουρίτο με κοτόπουλο και σνίτσελ κοτόπουλου).

Κίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Το ECDC επισημαίνει ότι οι δύο ομάδες αντιπροσωπεύουν μόνο ένα ποσοστό όλων των λοιμώξεων από S. Enteritidis ST11 και αυτά τα στελέχη συνεχίζουν να αποτελούν κίνδυνο για λοιμώξεις σε ολόκληρο τον πληθυσμό της ΕΕ/ΕΟΧ έως ότου διερευνηθούν και ελέγχονται κατάλληλα οι πηγές στην τροφική αλυσίδα.

Τι είναι και εκδηλώνεται η σαλμονέλα

Η κλινική εικόνα της σαλμονέλωσης χαρακτηρίζεται από πυρετό, διάρροια, κοιλιακό άλγος, ναυτία και έμετο, αλλά μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του αίματος και μια πιο σοβαρή, συστηματική μορφή της νόσου.

Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν λίγες ημέρες. Οι θάνατοι λόγω μόλυνσης από σαλμονέλα είναι ασυνήθιστοι, αλλά μπορεί να συμβούν σε μικρά μωρά και βρέφη, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.