Το νέο νομοσχέδιο ορίζει δωρεάν Οδοντιατρική κάλυψη παιδιών.

Σύμφωνα με τη νέα τροπολογία, τα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών θα δικαιούνται δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα (προληπτική και θεραπευτική) ανεξάρτητα από την ασφαλιστική κάλυψη των παιδιών.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται από τον ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνουν:

-προληπτική εξέταση στοματικής κοιλότητας

-οδηγίες οδοντιατρικής φροντίδας

-προληπτικές εμφράξεις (σφραγίσματα)

-εξαγωγές νεογιλών δοντιών

-φθορίωση και αποτρύγωση

Σύντομα το υπουργείο θα ορίσει το ποσό αμοιβής των ιατρών για κάθε υπηρεσία, καθώς και τον προβλεπόμενο χρόνο αμοιβής κατά περίπτωση. Σύντομα αναμένεται υπογραφή με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Αβέβαιη η σύμφωνη γνώμη των οδοντιάτρων

Ακόμα και αν ανακοινώθηκε η τροπολογία, η εφαρμογή των όσων γνωρίζει δεν είναι καθόλου βέβαιη. Επιπλέον, κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα, καθώς και αν οι οδοντίατροι θα συμφωνήσουν με την τροπολογία.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι για κάθε παιδί αντιστοιχούν 60€ για την προληπτική ή μερικώς θεραπευτική φροντίδα. Ωστόσο, οι οδοντίατροι τονίζουν ότι το ποσό αυτό ΔΕΝ επαρκεί και ότι οι γονείς θα χρειαστεί να πληρώσουν το υπολειπόμενο ποσό, κατά περίπτωση.

Κυρίως όσον αφορά τις αμοιβές, προβλέπεται μακρά διαπραγμάτευση με την Οδοντιατρική Ομοσπονδία, αφού οι περισσότεροι οδοντίατροι δεν αποδέχονται συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, λόγω clawback και rebate. Τέλος, δεν είναι σίγουρο ότι οι οδοντίατροι που πρόκειται να ενταχθούν στα προγράμματα αυτά, θα καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες του πληθυσμού της χώρας.

 

Πηγή: Onmed