Ένα σημαντικό εργαλείο για την εικόνα και τη λειτουργία της οδοντοστοιχίας μας, όταν αυτή αντιμετωπίζει ελλείμματα δοντιών, είναι τα εμφυτεύματα. Πρόκειται για μεταλλικές κατασκευές -κράματα τιτάνιου χειρουργικής καθαρότητας- που εξωτερικά έχουν την μορφή του κοχλία και η μορφολογία τους μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τον κατασκευαστή, με την ένδειξη για την οποία χρησιμοποιούνται ή ανάλογα με την περιοχή της γνάθου στην οποία θα τοποθετηθούν. Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται στο οστό της γνάθου και χρησιμεύουν για να μπαίνουν μέσα σε αυτά, με την βοήθεια άλλων εξαρτημάτων, τεχνητά δόντια για την πλήρωση κενών στην οδοντοστοιχία μας.

Τι πρέπει να προσέξουμε με τα οδοντικά εμφυτεύματα

Όπως τονίζει ο οδοντίατρος κ. Παύλος Μπίκος, που εδώ και 20 συναπτά χρόνια ασχολείται με το αντικείμενο, ευθύνη του οδοντίατρου είναι να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, ώστε να διατηρήσει τα φυσικά δόντια. Στις περιπτώσεις όμως που αυτό είναι αδύνατο, υπάρχουν σήμερα σοβαρές και αξιόπιστες λύσεις για τη θεραπεία του ελλείμματος των δοντιών, οι οποίες δίνονται με την βοήθεια των εμφυτευμάτων.

Πριν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε θεραπεία με εμφυτεύματα θα πρέπει να απευθυνθούμε στον γενικό, προσωπικό μας οδοντίατρο. Αυτός θα κρίνει ποιος έχει το γνωσιακό και επιστημονικό υπόβαθρο και την κλινική εμπειρία για να προχωρήσει σε μια τέτοια σύνθετη αποκατάσταση, η οποία συνίσταται από χειρουργικό και προσθετικό μέρος. Δηλαδή κάποιος θα κάνει την χειρουργική τοποθέτηση του εμφυτεύματος μέσα στο οστό της γνάθου και κάποιος θα τοποθετήσει τα κατάλληλα δόντια πάνω στα εμφυτεύματα.

Πλεονεκτήματα

Το βασικό πλεονέκτημα των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι ότι βοηθούν στην τοποθέτηση τεχνητών δοντιών και συνεπώς στην αποκατάσταση των βασικών λειτουργιών της μάσησης και της ομιλίας, αλλά και της αισθητικής του ατόμου που έχει επιλέξει θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα.

Επίσης σε περιπτώσεις ολικής έλλειψης δοντιών βοηθούν την λειτουργία ολικών αποκαταστάσεων, ενώ και σε μερική έλλειψη φυσικών δοντιών βοηθούν στην αποκατάσταση χωρίς να χρειαστεί να επέμβουμε και να πειράξουμε φυσικά δόντια.

Πάντως η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών συμβάλλει πολύ στην αντιμετώπιση τεχνικών και βιολογικών, ιατρικών προβλημάτων που προκύπτουν στις θεραπείες με εμφυτεύματα. Όσο για το κόστος μπορεί να μειωθεί μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της κατάρτισης κατάλληλων ασφαλιστικών προγραμμάτων.

Προγράμματα  υγείας

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κρατική μέριμνα για τέτοιου είδους θεραπείες, η ιδανική περίπτωση είναι η κατάρτιση προγραμμάτων υγείας σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς ασφάλισης, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, τα οποία θα βοηθήσουν τον κόσμο να αντιμετωπίσει το κόστος της θεραπείας, συνολικά της οδοντιατρικής, αλλά και εν προκειμένω αυτής με οδοντικά εμφυτεύματα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπίκο, πρέπει να παρέχεται ένα περιβάλλον όπου ο ασθενής θα λαμβάνει μια υπηρεσία στην οποία θα μπορεί να αντιμετωπίσει το κόστος χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα.