Με μια γρήγορη ματιά, η έρευνα δείχνει ότι οι κάτοικοι των αναπτυγμένων χωρών εμπιστεύονται λιγότερο τα εμβόλια από τους κατοίκους σε υπανάπτυκτες χώρες. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι του Μπαγκλαντές δηλώνουν κατά 97% υπέρ των εμβολίων. Την ίδια στιγμή, μόνο το 59% των κατοίκων της δυτικής Ευρώπης βρίσκουν ασφαλή τα εμβόλια. Στην ανατολική Ευρώπη το ποσοστό πέφτει λίγο κάτω από το 50%.

Οι Έλληνες και η πίστη στην επιστήμη

Δυστυχώς φαίνεται ότι οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται την επιστήμη και την πρόοδό της. Συγκεκριμένα, ρωτήθηκαν 1.000 άτομα το καλοκαίρι του 2018. Από αυτά, μόνο το 10% δηλώνει ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην επιστήμη γενικά. Τα άτομα μέσης ηλικίας (άνω των 50 ετών) δηλώνουν σε ποσοστό 93% δύσπιστοι προς τη συμβολή της επιστήμης. Είναι συγκλονιστικό ότι στα νούμερα αυτά παίζει μεγάλο ρόλο η θρησκεία! Συγκεκριμένα, 2 στους 3 Έλληνες (66%) δηλώνουν ότι η επιστήμη διαφωνεί με τη θρησκεία τους, ενώ 1 στους 3 (29%) επιλέγει τη θρησκεία έναντι της επιστήμης. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών (32%) είναι γυναίκες, ενώ το 41% είναι άνω των 50 ετών.

Το θετικό είναι ότι οι νέοι (30-49 ετών) γενικά εμπιστεύονται τα εμβόλια σε ποσοστό 79% και οι νεότεροι (15-29 ετών) κινούνται θετικά προς το ρόλο των εμβολίων κατά 76%. Ωστόσο, άτομα άνω των 50 ετών είναι καχύποπτοι απέναντι στον εμβολιασμό σε ποσοστό 49%.

Τα στοιχεία παγκοσμίως

Σε γενικές γραμμές, 79% των ανθρώπων παγκοσμίως θεωρεί ασφαλή τα εμβόλια, ενώ το 84% τα θεωρούν αποτελεσματικά. Το 92% του πληθυσμού έχει εμβολιάσει τα παιδιά του, ενώ το 6% των γονιών δεν έχει κάνει κανένα απολύτως εμβόλιο στα παιδιά του. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στην Κίνα (9%), στην Αυστρία (8%) και στην Ιαπωνία (7%).

Επιπλέον, είναι σημαντικό ότι το 57% του παγκόσμιου πληθυσμού γνωρίζει ελάχιστα για το ρόλο και τη συμβολή της επιστήμης. Γενικά οι άνδρες (49%) γνωρίζουν και καταλαβαίνουν περισσότερα από τις γυναίκες (38%). Παράλληλα, το 73% των ανθρώπων παγκοσμίως εμπιστεύονται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ παραδόξως το 22% είναι καχύποπτο απέναντι στην ασφάλεια των εμβολίων. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών εντοπίζεται στη Γαλλία, με το 10% των Γάλλων να δηλώνουν ξεκάθαρα ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή για τα παιδιά τους.

Τέλος, στη μάχη θρησκείας και επιστήμης φαίνεται να κερδίζει η πρώτη, αφού το 55% θα ακολουθήσει τα θρησκευτικά του πιστεύω, ενώ μόνο το 29% την επιστήμη.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ