Οι αιμορροΐδες δεν είναι πλέον πρόβλημα χωρίς λύση. Οι πόνοι και η ταλαιπωρία που προκαλούν μπορούν να γίνουν παρελθόν σε μόλις 15 λεπτά, με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και εργαλείων όπως το Laser και το μαχαίρι υπερήχων.

Ανώδυνα, αναίμακτα και με ελάχιστη οργανική επιβάρυνση, ο ασθενής αφήνει πίσω του μια δύσκολη καθημερινότητα και μάλιστα χωρίς υποτροπές. Στο εξειδικευμένο ιατρείο ορθοπρωκτικών παθήσεων Proctology Center, ο χειρουργός-πρωκτολόγος, Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος, και η χειρουργική του ομάδα εφαρμόζουν μια επαναστατική μέθοδο για την θεραπεία τους.

 

Αιμορροΐδες και συμπτώματα

Οι αιμορροΐδες είναι διατεταμένες φλέβες πέριξ του πρωκτού. Εμφανίζονται και στους άνδρες και στις γυναίκες, συνηθέστερα μεταξύ 20 και 50 ετών, χωρίς να αποκλείεται η εμφάνισή τους και σε άλλες ηλικίες. Κατηγοριοποιούνται σε εσωτερικές και εξωτερικές, με τις πρώτες, που βρίσκονται συνήθως 2 έως 4 εκατοστά πάνω από τον πρωκτό, να είναι οι συχνότερες.

Μάλιστα, συνήθως είναι ανώδυνες, γιατί στην περιοχή δεν υπάρχουν αισθητήρια νεύρα. Έτσι, η αιμορραγία και η έκκριση βλέννης ενδέχεται να είναι τα μοναδικά τους συμπτώματα.

Στον αντίποδα, οι εξωτερικές αιμορροΐδες προβάλλουν έξω από τον πρωκτό, συνήθως προκαλούν πόνο, δυσφορία, έκκριση βλέννης, θρομβώσεις και μπορεί να οδηγήσουν σε αιμάτωμα και απόστημα. Γενικά οι αιμορροΐδες κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις βαθμίδες: 1ου βαθμού, που βρίσκονται μέσα στο ορθό, είναι μικρές και δεν προπίπτουν, 2ου βαθμού, που  είναι μεγαλύτερες, μπορεί να προπίπτουν, αλλά επανέρχονται αυτόματα μέσα στο ορθό, 3ου βαθμού, που προπίπτουν αλλά επανέρχονται μέσα στο ορθό με εξωτερική πίεση και 4ου βαθμού που είναι μονίμως έξω.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, τα βασικότερα συμπτώματα των αιμορροΐδων είναι αιμορραγία από τον πρωκτό, που μπορεί να συμβεί πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την αφόδευση, ερεθισμός και οίδημα του πρωκτού, κάψιμο, πόνος στον πρωκτό, βλεννώδεις εκκρίσεις, πρόπτωσή τους, αίσθημα πληρότητας και έπειξη για αφόδευση, ενώ δεν αποκλείεται να προκληθεί και αναιμία, αν η αιμορραγία είναι συχνή ή σοβαρή.

 

Πώς θεραπεύονται

Στην περίπτωση που οι αιμορροΐδες είναι 3ου ή 4ου βαθμού και τα συμπτώματα είναι έντονος πόνος, αιμορραγία και θρομβώσεις, τότε τα συντηρητικά μέσα δεν επαρκούν και η χειρουργική θεραπεία είναι η μόνη λύση. Η επέμβαση διενεργείται με την πιο σύγχρονη μορφή ενέργειας (χειρουργικά εργαλεία), Laser, μαχαίρι υπερήχων (Ultracision, Ligasure), απαιτεί τοπική αναισθησία και μέθη, διαρκεί μόλις 15 λεπτά και δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να εξέλθει της κλινικής σε λίγες ώρες και να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινότητα του.

«Ειδικότερα, η τεχνική της αιμορροϊδεκτομής περιλαμβάνει την απολίνωση του αιμορροϊδικού όζου στη βάση του,  χωρίς να κοπεί. Στη συνέχεια γίνεται ανάρτηση (lifting) του βλεννογόνου των αιμορροΐδων στον πρωκτικό σωλήνα και εξαΰλωση του βλεννογόνου που περισσεύει με χρήση υπερήχων (focus, ultrasiscion) ή laser. Τέλος η επέμβαση ολοκληρώνεται τις περισσότερες φορές με την έσω πλάγια σφικτηροτομή με τη χρήση υπερήχων ή laser», όπως επισημαίνει ο ιατρός.

Η χειρουργική αυτή μέθοδος είναι απολύτως ασφαλής, γιατί ο χειρουργός δεν κόβει τις αιμορροΐδες, αλλά τις εξαφανίζει (καθήλωση και εξαΰλωση), με αποτέλεσμα η επέμβαση να είναι αναίμακτη και ανώδυνη. Λύνει μάλιστα και το πρόβλημα τις χρόνιας δυσκοιλιότητας, εφόσον υπάρχει, και είναι ο συνηθέστερος ύποπτος αιμορροϊδοπάθειας. Το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι μόνιμο, καθώς οι αιμορροΐδες δεν αφαιρούνται απλώς, αλλά εξαφανίζεται το αίτιο που τις προκαλεί.

Η εν λόγω τεχνική διενεργείται στο σύνολο των περιπτώσεων, αν και με δεδομένο ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, προσαρμόζεται στις πραγματικές ανάγκες του κάθε ασθενή.