Η ολική αρθροπλαστική είναι η επέμβαση που αντικαθιστά ολόκληρη την άρθρωση του γόνατος με τεχνητά εμφυτεύματα. Είναι η μέθοδος εκλογής για την αντιμετώπιση της συμπτωματικής γενικευμένης οστεοαρθρίτιδας. Η καταστροφή της άρθρωσης μπορεί να προκύψει από φθορά με την πάροδο του χρόνου ή να είναι αποτέλεσμα παλαιότερου τραυματισμού.

Κατά την επέμβαση ο εξειδικευμένος χειρουργός αντικαθιστά όλα τα μέρη της άρθρωσης, δηλαδή το κατώτερο μέρος του μηριαίου οστού και το ανώτερο μέρος της κνήμης με μεταλλικές προθέσεις. Κάποιες από τις προθέσεις τοποθετούνται απευθείας πάνω στο οστό του ασθενούς,  προκαλώντας άμεση ένωση εμφυτεύματος και οστού, ενώ υπάρχουν και αυτές που σταθεροποιούνται με τη χρήση ορθοπεδικού τσιμέντου. Πρόκειται για μία από τις πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές επεμβάσεις της ορθοπαιδικής. Η συγκεκριμένη τεχνική εξελίσσεται συνεχώς και εφαρμόζονται νέες λιγότερο επεμβατικές χειρουργικές μέθοδοι στις οποίες χρησιμοποιούνται μοντέρνα ακόμα και εξατομικευμένα εμφυτεύματα.

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος: Αλλάζουμε την άρθρωση, βελτιώνουμε την ζωή μας

Συμπτώματα που οδηγούν στην ολική αρθροπλαστική

Το κυριότερο σύμπτωμα που έχει ο ασθενής είναι ο πόνος, ο οποίος συχνά συνοδεύεται από οίδημα στην περιοχή του γόνατος, δυσκαμψία, κριγμό και παραμόρφωση του άξονα. Σε πρώιμα στάδια της νόσου μπορεί να προταθεί η συντηρητική αντιμετώπιση, στοχεύοντας στην καταπολέμηση του πόνου και των λειτουργικών διαταραχών του ασθενούς. Όμως, στις προχωρημένες βλάβες που προκαλούν έντονους περιορισμούς και δυσχεραίνουν την ποιότητα ζωής, ενδείκνυται η χειρουργική αποκατάσταση. Η ενημέρωση από τον εξειδικευμένο χειρουργό ορθοπαιδικό είναι απαραίτητη για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

Τα οφέλη της επέμβασης

Η επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα για τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο:

  • Εξάλειψη ή μείωση του πόνου στο γόνατο
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής
  • Σταθερότητα της άρθρωσης και βελτίωση της βάδισης
  • Επιστροφή στις καθημερινές, αλλά και ορισμένες αθλητικές δραστηριότητες
  • Αξιόπιστη μακροχρόνια λειτουργικότητα

Ολική αρθροπλαστική: Διάγνωση και επέμβαση

Αρχικά ο εξειδικευμένος χειρουργός ορθοπαιδικός θα προβεί σε μια λεπτομερή κλινική εξέταση. Θα ελέγξει τις κινήσεις, αλλά και τη σταθερότητα του γόνατος, καθώς και τα σημεία όπου εντοπίζεται ο πόνος. Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης ο ασθενής θα πρέπει να πραγματοποιήσει περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις, κατά κύριο λόγο απλές ακτινογραφίες γόνατος. 

Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως με γενική ή περιοχική αναισθησία. Κατά τη διάρκεια της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος θα γίνει μια τομή στο πρόσθιο μέρος του γόνατος. Ο χειρουργός ορθοπαιδικός θα αφαιρέσει τους κατεστραμμένους ιστούς και θα τους αντικαταστήσει με μεταλλικά και πλαστικά εμφυτεύματα. Έπειτα ακολουθεί η συρραφή της τομής. Ο χρόνος μιας ολικής αρθροπλαστικής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το μέγεθος της φθοράς της άρθρωσης και η εμπειρία του χειρουργού.

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος: Αλλάζουμε την άρθρωση, βελτιώνουμε την ζωή μας

Ρομποτική Χειρουργική

Η εφαρμογή της ρομποτικής τεχνολογίας στην ορθοπαιδική χειρουργική είναι μια σχετικά νέα, πολλά υποσχόμενη μέθοδος. Απαιτεί εκπαίδευση και πιστοποίηση του χειρουργού, καθώς και ειδικό εξοπλισμό, ενώ συμβάλλει στην ακριβέστερη χειρουργική παρέμβαση με τελικό αποτέλεσμα την ταχεία ανάρρωση.

Ανάρρωση

Η συνήθης νοσηλεία του ασθενούς είναι 1 με 2 μέρες. Ο ασθενής συχνά φορά κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και του χορηγούνται αντιπηκτικές ενέσεις για ένα περίπου μήνα. Από τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες ο ασθενής θα είναι σε θέση να περπατήσει, ενώ ίσως χρειαστεί κάποιο βοήθημα όπως πατερίτσες, «π» ή μπαστούνι. Σημαντικό ρόλο στην ανάρρωση του ασθενούς που έχει υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική έχει το πρόγραμμα φυσικοθεραπειών που θα ακολουθήσει. Η κινητοποίηση του γόνατος για τη διατήρηση του εύρους κίνησης και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης ξεκινούν άμεσα, ενώ η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες αναμένεται σε 3-4 βδομάδες μετά την επέμβαση και στην εργασία σε 4 με 12 βδομάδες ανάλογα με τις απαιτήσεις που υπάρχουν. Μέσα σε διάστημα 3 μηνών οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να αρχίσουν με προσοχή τις αθλητικές τους δραστηριότητες.

Επιπλοκές

Πρόκειται για μια ασφαλή χειρουργική επέμβαση με χαμηλό ποσοστό επιπλοκών. Στην πλειοψηφία τους οι ασθενείς είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και έτοιμοι να επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους μετά το απαραίτητο διάστημα αποθεραπείας.

Η συγκεκριμένη επέμβαση, αν και χρησιμοποιείται ευρέως, παραμένει μια τεχνική που απαιτεί ειδική εμπειρία και γνώσεις. Το θετικό αποτέλεσμά της εξαρτάται από την αξιολόγηση των ενδείξεων, τη σωστή διάγνωση και τη χειρουργική τεχνική.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Χειρουργό Ορθοπαιδικό Κυριακίδη Θεοφύλακτο, ο οποίος ειδικεύεται στις παθολογίες τους γόνατος και στις αθλητικές κακώσεις και έχει εκτελέσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων αρθροπλαστικής γόνατος πιστοποιημένα από το Εθνικό Μητρώο Καταγραφής Προθέσεων του Βελγίου (“Orthopride”).

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος: Αλλάζουμε την άρθρωση, βελτιώνουμε την ζωή μας

INFO!

Θεοφύλακτος Κυριακίδης
Ορθοπαιδικός
Εξειδικευμένος Χειρουργός Γόνατος και Αθλητικών κακώσεων
Ακαδημαϊκός Υπότροφος Β’ Ορθοπαιδική Κλινική ΑΠΘ
Consultant, Erasme University Hospital, Brussels, Belgium
Small Implant Focus Group, European Knee Associates, ESSKA