Πόσο δύσκολη είναι η ανακοίνωση των «κακών» νέων;

Ο αγώνας του καρκινοπαθούς ξεκινάει με τη διάγνωση, που από μονή της είναι ένα ψυχοτραυματικό γεγονός. Ο ογκολόγος λύνει όλες τις απορίες του ασθενούς και του περιβάλλοντος του. Δυστυχώς το 70% των ογκολογικών ασθενών είναι ελλιπώς ενημερωμένοι ή παραπληροφορημένοι.

Ποιες είναι οι συνέπειες της ελλιπούς ενημέρωσης;

Ο ασθενής σε αγνοία ή με ελλιπή ενημέρωση ζει με ένα δυσανάλογο άγχος και συνήθως κινείται στο ακραίο δίπολο ότι είτε «αφού έχω καρκίνο είναι μάταια οποιαδήποτε προσπάθεια και θεραπεία» είτε ότι «αφού δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και τότε γιατί κάνω θεραπείες ; Άρα μήπως κάτι μου κρύβουν;».Όσο λιγότερα είναι αυτά τα φαινόμενα και καλύτερη είναι η ψυχολογική κατάσταση των ασθενών, τόσο καλύτερη είναι η έκβασή τους.Η καλή ψυχολογία ενισχύει τη μαχητική διάθεση του ασθενούς, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει τα αποτελέσματα όλων των θεραπειών.

Ποιός είναι ο ρόλος του Ογκολόγου;

Ο Ογκολόγος πρέπει αρχικά να εξετάσει τον ασθενή, να τον κατευθύνει στις απαραίτητες εξετάσεις και είναι αυτός που έχει την ειδική γνώση και εμπειρία για να τις αξιολογήσει με τη μέγιστη ασφάλεια.

Στη συνέχεια, ο ογκολόγος μαζί με τους άμεσους και εξειδικευμένους συνεργάτες του, στo πλαίσιο του ογκολογικού συμβουλίου καταστρώνουν το μακροχρόνιο πλάνο αντιμετώπισης του ασθενούς.

Οι εξειδικευμένες χειρουργικές τεχνικές και καινούριες ογκολογικές θεραπείες είναι καθοριστικής σημασίας για τον ογκολογικό ασθενή.

Μόνο όμως εάν χρησιμοποιηθούν έγκαιρα και σωστά όλα τα διαθέσιμα «όπλα» μας στη μάχη κατά του καρκίνου όπως το χειρουργείο, η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία, η ανοσοθεραπεία, οι στοχευμένες θεραπείες κλπ, έχουμε τα καλύτερα ποσοστά σε ανταπόκριση της νόσου και σε μακρόχρονη επιβίωση.

 

Μπορούμε να πούμε ότι έχει νικηθεί ο καρκίνος;

Ο καρκίνος παρουσιάζει με διαφορετική δυναμική και εξέλιξη σε κάθε ασθενή. Γενικά σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ο καρκίνος έχει «νικηθεί» και οι ασθενείς μας συνεχίζουν τη ζωή τους φυσιολογικά για πολλά χρόνια και ελεύθεροι της νόσου τους.

Ακόμα και οι ασθενείς με εκτεταμένη μεταστατική νόσο, σήμερα έχουν θεαματικές ανταποκρίσεις και αποτελέσματα.

 

Αυτό οφείλεται στα νέα φάρμακα;

Ελέγχοντας το DNA των καρκινικών κυττάρων, βρίσκουμε τα μεταλλαγμένα γονίδια «στόχους» και προσθέτουμε τα αντίστοιχα φάρμακα με πολλαπλάσια αποτελεσματικότητα έναντι των παλιών χημειοθεραπειών και με ελάχιστες παρενέργειες.

Τέτοια στοχευόμενα φάρμακα και ανοσοθεραπείες έχουμε για τον καρκίνο του μαστού, ωοθηκών, παχέος εντέρου, πνεύμονα, μελάνωμα κτλ. Κομβικό σημείο και καθοριστικής σημασίας είναι η έγκαιρη χρήση των διαθέσιμων θεραπειών και η εμπειρία του ογκολόγου.

Όμως, όπως δεν σε χειρουργεί το νυστέρι αλλά ο χειρουργός, έτσι και τα φάρμακα δεν θεραπεύουν από μόνα τους αλλά ο ογκολόγος που καταστρώνει το θεραπευτικό πλάνο με το συνδυασμό των φαρμάκων και κάνει την μακρόχρονη παρακολούθηση του ασθενούς.

 

Τα ποσοστά επιβίωσης και ίασης στην Ελλάδα συμβαδίζουν με αυτά του εξωτερικού;

Έχουμε παρατηρήσει ότι όταν τηρούνται όλα τα παραπάνω, τα ποσοστά ίασης και επιβίωσης των ασθενών μας είναι εφάμιλλα και μερικές φορές ξεπερνούν αυτά των καλύτερων κέντρων του εξωτερικού. Έτσι, ελαχιστοποιείται η ανάγκη για θεραπεία σε νοσοκομεία εκτός Ελλάδος όπως παλαιοτέρα.

 

Μπορεί ένας ογκολογικός ασθενής να έχει ποιότητα στην αντιμετώπισή του;

Η εξατομικευμένη θεραπεία αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα και καλύτερο παράδειγμα ποιοτικής αντιμετώπισης των ογκολογικών ασθενών. Ο κάθε ασθενής λοιπόν ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου του, την ηλικία , το γονιδιακό του προφίλ, τις προτιμήσεις του, τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας κλπ, λαμβάνει μια θεραπεία πλήρως προσαρμοσμένη στη νόσο του.

Η παλιά τακτική, ότι όλοι οι θα λάβουν την ίδια θεραπεία δεν έχει θέση στη σύγχρονη ογκολογία. Αυτό όμως προϋποθέτει από πλευράς του ογκολόγου άριστη γνώση των διαθέσιμων θεραπειών, του αναμενομένου οφέλους και των παρενεργειών τους και από πλευράς του ασθενούς εμπιστοσύνη στο γιατρό του, καλή ψυχολογία και συνεργασία μαζί του.

Στην Ελλάδα διαθέτουμε όλα τα νέα φάρμακα, πρωτόκολλα και τον πιο προηγμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που υπάρχει παγκοσμίως.