*Του Κωνσταντίνου Λαμπρέτσα, Αγγειοχειρουργού, Φλεβολόγου – Λεμφολόγου, Επιστημονικού Υπεύθυνου του Κέντρου Χρόνιων Ελκών

 

Το «Πρότυπο Κέντρο πρόληψης και θεραπείας χρόνιων ελκών και διαβητικού ποδιού» στη Θεσσαλονίκη αποτελεί την εξειδικευμένη ιατρική απάντηση στην ανάγκη των ατόμων με διαβήτη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με χρόνια έλκη, ώστε να αποφύγουν τον ακρωτηριασμό ενός ποδιού. Τα χρόνια έλκη αφορούν επίσης ασθενείς με λεμφοίδημα, χρόνιες δερματοπάθειες, περιφερική αποφρακτική νόσο με ή χωρίς διαβήτη, χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και με τα θρομβωτικά σύνδρομα.

Το Κέντρο μας προσφέρει ολιστικές θεραπείες από διακεκριμένους, άκρως εξειδικευμένους και έμπειρους ιατρούς ειδικοτήτων (διαβητολόγο, αγγειοχειρουργό, γενικό χειρουργό, λοιμωξιολόγο, δερματολόγο και οφθαλμίατρο) που αφορούν τον διαβητικό ασθενή και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πάθησής του.

Διενεργούμε εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις, πρόληψη, παρακολούθηση και εκπαίδευση για τη σωστή διαχείριση της πάθησης και του εξειδικευμένου προβλήματος και φαρμακευτική αγωγή. Η συστηματική ρύθμιση του σακχάρου του αίματος είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και η προϋπόθεση για όλα τα στάδια της θεραπείας των επιπλοκών.

 

Επεμβατικές πράξεις

Εάν ο ασθενής δεν έχει πρόβλημα στένωσης αρτηριών στο πόδι, μπορεί να διενεργηθεί απομάκρυνση του νεκρωτικού ιστού με διάφορες τεχνικές και τη χρήση ειδικών επιθεμάτων. Εάν υπάρχει φλεγμονή και λοίμωξη, μετά από εργαστηριακό έλεγχο δείγματος, χορηγείται η σωστή αντιβίωση. Εάν η απολέπιση δεν είναι αρκετή, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργικός καθαρισμός με νυστέρι.

Τα νευροπαθητικά, νευροϊσχαιμικά και ισχαιμικά έλκη του ποδιού απαιτείται να ελεγχθούν αμέσως μετά τη δημιουργία τους, ώστε με χειρουργική επέμβαση να αποφευχθεί ο ακρωτηριασμός.

Τα φλεβικά έλκη ακόμη και όταν είναι μεγάλα, αντιμετωπίζονται χειρουργικά με επιτυχία. Εάν οφείλονται σε επιπολής φλεβική νόσο, μπορεί το έλκος να χειρουργηθεί ή να τοποθετηθεί δέρμα (μόσχευμα) από άλλο σημείο του σώματος, ώστε να επουλωθεί το έλκος.

Στα αρτηριακά έλκη ο αγγειοχειρουργός ελέγχει τη δυνατότητα επαναιμάτωσης του έλκους και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εφικτή η αγγειοπλαστική (διάνοιξη της αρτηρίας με stent) ή το by pass (εγχείρηση αρτηριακής παράκαμψης με μόσχευμα από άλλη αρτηρία). Η αύξηση της ροής του αίματος προς το πόδι επιτρέπει την επούλωση του έλκους.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των ελκών μικτής αιτιολογίας είναι πιο σύνθετη. Επίσης, μπορεί με τη συνδρομή του ορθοπαιδικού να γίνει διόρθωση των οστών του ποδιού.

Λαμπρέτσας χρόνιων ελκών

INFO!

Κωνσταντίνος Λαμπρέτσας

Αγγειοχειρουργός

www.lambretsas.gr

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο.