Σοβαρά προβλήματα όρασης σε όλες τις ηλικίες διαπιστώνουν καθημερινά στα ιατρεία τους οι οφθαλμίατροι.

Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Οφθαλμιάτων Ελεύθερων Επαγγελματιών Ελλάδος, εφιστά την προσοχή των πολιτών να μη στρέφονται σε μη ειδικούς, «με συνέπεια σοβαρά οφθαλμικά προβλήματα να μην γίνονται αντιληπτά και να οδηγούν σε σοβαρότατα προβλήματα όρασης».

Η Ένωση παραθέτει τέσσερα σημαντικά σημεία και τονίζει ότι η οφθαλμική υγεία «προϋποθέτει πρόληψη και εξειδικευμένη εξέταση».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση:

• Η χορήγηση διορθωτικών γυαλιών και η διενέργεια οποιασδήποτε οφθαλμολογικής πράξης ή εξέτασης  εφόσον διενεργούνται χωρίς τη παρουσία οφθαλμιάτρου είναι παράνομες βάσει του ισχύοντος νόμου και επικίνδυνες για την οφθαλμική υγεία των ασθενών. Ο Οφθαλμίατρός σας είναι ο μόνος, που δύναται με βάση την εκπαίδευση και την εξειδίκευσή του να εκτιμήσει συνολικά την οπτική σας λειτουργία,να αποκλείσει σχετιζόμενη παθολογία και να αντιμετωπίσει το όποιο πρόβλημα. Δεν εμπιστευόμαστε μη ιατρούς,που παράνομα διαφημίζουν τη διενέργεια οφθαλμολογικών πράξεων, χωρίς να μπορούν να εξετάσουν συνολικά τα μάτια μας.

• Είναι κρίσιμη η σωστή ανάπτυξη της όρασης στις μικρές ηλικίες.Τα παιδιά πρέπει να εξετάζονται αποκλειστικά και μόνο από οφθαλμίατρο σε όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία,προκειμένου να αποκλειστεί συνολικά παράγοντας αμβλυωπίας,δηλαδή τεμπέλικου ματιού και μειωμένης όρασης. Δεν στρεφόμαστε σε μη οφθαλμιάτρους,που αδυνατούν να εξετάσουν συνολικά και αξιόπιστα τα παιδιά μας.

• Δεν αγοράζουμε οποιοδήποτε κολλύριο από τα φαρμακεία,χωρίς να προηγηθεί εξέταση ή συμβουλή του οφθαλμιάτρου μας. Αντιμετωπίζουμε καθημερινά σοβαρές επιπλοκές από αλόγιστη και μη συνταγογραφημένη από οφθαλμίατρο χρήση φαρμακευτικής αγωγής. Ακόμα και ένα απλό,καθημερινό κολλύριο μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα όταν χορηγείται χωρίς να προηγηθεί διάγνωση.

• Παρατηρούμε ραγδαία επιδείνωση στην εξέλιξη χρονίων νοσημάτων (πχ Γλαύκωμα και Ωχροπάθειες) σε ασθενείς, που επιλέγουν να μην παρακολουθούνται συστηματικά απ τον οφθαλμίατρό τους.Οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα δεν καλύπτονται απ την απλή συνταγογράφηση της αγωγής τους από Γενικούς Ιατρούς ή Παθολόγους!Μόνο η συστηματική και λεπτομερής εξέταση απ’ τον οφθαλμίατρό τους, μπορεί να εξασφαλίσει τη καλύτερη δυνατή εξέλιξη της νόσου.