Η Κατάχρηση των αντιβιοτικών είναι επικίνδυνη

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) δίνει στοιχεία που θα πρέπει να μας ανησυχούν. Ο πρόεδρος, κ. Γιώργος Πατούλης, επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη. Η πρόσβαση των αντιβιοτικών στα φαρμακεία είναι εξαιρετικά εύκολη. Οι ασθενείς στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να τα προμηθευτούν χωρίς συνταγή γιατρού.

Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά για τη δημόσια υγεία. Η κατάχρηση των αντιβιοτικών τα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα “δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση ανθεκτικών και πολύ επικίνδυνων μικροβίων”, όπως τονίζει ο κ. Πατούλης. Σε περιόδους που οι ιώσεις είναι σε έξαρση, η υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Ωστόσο, πρέπει όλοι οι υγειονομικοί φορείς, αλλά και οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί, να ενημερώνουν τους ασθενείς ότι η αντιβίωση δεν είναι σε καμία περίπτωση ενδεδειγμένη θεραπεία για τις ιώσεις, αλλά μόνο για τις μικροβιακές λοιμώξεις κατά περίπτωση. Εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου τονίζουν διαρκώς ότι τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά.

Είναι σημαντικό, όπως αναφέρει ο κ. Πατούλης, το Υπουργείο Υγείας να θέσει σε προτεραιότητα την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ότι “κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή”. Ακόμη και τώρα, είναι πρέπον να γίνει μία συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και τους κινδύνους που υποκρύπτει η κατάχρησή τους.

Τώρα που η γρίπη είναι σε έξαρση, είναι πιο επείγον από ποτέ να κατανοήσουμε όλοι ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι πανάκεια. Η αλλόγιστη χρήση τους εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Να συμβουλεύεστε πάντα τον θεράποντα ιατρό σας.

 

Πηγή: onmed