Τι θέλει το παιδί από τη μαμά και τον μπαμπά κατά τη διάρκεια ενός χωρισμού;
-
Θέλω να είστε και οι δύο να εμπλεκόμενοι στη ζωή μου. Να μου τηλεφωνείτε καθημερινά και να δείχνετε ενδιαφέρον στα νέα της καθημερινότητάς μου. Πώς τα πήγα στο σχολείο, τι έφαγα σήμερα, πώς πέρασα το απόγευμά μου. Όταν δεν είστε καθημερινά στη ζωή μου, νιώθω σαν να μην είμαι σημαντικός/η για εσάς και δεν με αγαπάτε πραγματικά.
-
Σας παρακαλώ σταματήστε να μαλώνετε για όλα αυτά που δεν πάνε καλά μεταξύ σας και για το πώς θα με «μοιράσετε». Αντί γι’ αυτό προσπαθήστε να συμφωνήσετε σε θέματα που σχετίζονται με μένα. Όταν πολεμάτε μεταξύ σας για μένα, νομίζω ότι έκανα κάτι λάθος και αισθάνομαι ένοχος/η.
-
Σας αγαπώ πολύ και τους δύο και θέλω να απολαμβάνω τον χρόνο που περνάω με τον καθένα από σας. Περάστε κι εσείς καλά μαζί μου και δείξτε μου ότι με υποστηρίζετε σε αυτό που περνάω. Εάν συμπεριφέρεστε με ζήλια ο ένας για τον άλλον, είστε καχύποπτοι και με ρωτάτε συνέχεια πράγματα για τον άλλον, αισθάνομαι ότι πρέπει να διαλέξω πλευρά και να αγαπώ έναν γονέα περισσότερο.
-
Επικοινωνήστε απευθείας μεταξύ σας. Μην με βάζετε να κάνω τον μεσάζοντα.
-
Όταν μου μιλάτε ο ένας για τον άλλον, παρακαλώ πείτε μόνο ωραία πράγματα ή καλύτερα μην πείτε τίποτα. Όταν λέτε άσχημα πράγματα για τον άλλο γονέα μου, αισθάνομαι σαν να περιμένετε να διαλέξω εσάς.
-
Να θυμάστε πάντα ότι θέλω και οι δυο σας να είσαστε μέρος της ζωής μου. Βασίζομαι στη μαμά και στον μπαμπά ώστε να με μεγαλώσουν σωστά, να με διδάξουν τι είναι σημαντικό και να με βοηθήσουν όταν έχω προβλήματα. Θέλω να είστε και οι δύο δίπλα μου με αγάπη!
Ο χωρισμός ανά ηλικία
Παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ένα παιδί προσχολικής ηλικίας μπορεί να χρειαστεί επιπλέον βοήθεια, ώστε να κατανοήσει ότι δεν είχε προκαλέσει το διαζύγιο, αλλά και ότι τίποτα δεν κάνει μπορεί να σας φέρει πίσω μαζί. Μιας και σε αυτές τις ηλικίες διαμορφώνεται ο χαρακτήρας θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο που οι ίδιοι θα περάσετε τον χωρισμό στα παιδιά. Μόνιμοι καβγάδες μπορεί να κάνουν τα αγόρια επιθετικά και αντιδραστικά απέναντι στις μητέρες τους, ενώ τα κορίτσια ενδέχεται να γίνουν ανασφαλείς και δύσπιστα ως προς το αντίθετο φύλο.
Παιδιά σχολικής ηλικίας: Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά ενδέχεται να εκφράσουν περισσότερη οργή. Μπορεί να ανησυχούν για το τι θα συμβεί σε εσάς και τον ή την σύζυγό σας, να προσπαθήσει να κατηγορήσει έναν από τους δύο ή ακόμα και να συνεχίσει να φαντάζεται πως θα είστε ξανά μαζί.
Έφηβοι: Ένα μεγαλύτερο παιδί μπορεί να αντιδράσει πολύ ακραία. Μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα κατάθλιψης, να κλειστεί στον εαυτό του, ή να ανησυχεί ότι και αυτό/ή θα πάρει επίσης διαζύγιο κάποια μέρα. Οι έφηβοι μπορεί να αρχίσουν να αμφισβητούν τις πεποιθήσεις τους για το θεσμό της οικογένειας όπως τον ήξεραν και να είναι πλέον περισσότερο δύσπιστοι μαζί σας.
Τι να πω και πώς να το πω;
Πείτε την αλήθεια! Τα παιδιά οφείλουν να γνωρίζουν την αιτία του χωρισμού σας. Αυτό θα τους βοηθήσει να αξιολογήσουν πιο εύκολα την κατάσταση και σταδιακά να τη συνειδητοποιήσουν. Μιλήστε ειλικρινά και απλά, αλλά καλό είναι να παραλείψτε τις άσχημες λεπτομέρειες. Δώστε στα παιδιά σας το πλεονέκτημα μιας ειλικρινούς, αλλά φιλικής προς αυτό εξήγησης.
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας καταλαβαίνει ότι το διαζύγιο είναι μόνο μεταξύ ενηλίκων. Υπενθυμίστε στο παιδί σας – επανειλημμένα – ότι δεν έκανε τίποτα για να προκαλέσει το διαζύγιο και ότι και οι δύο το αγαπάτε και θα είστε πάντα δίπλα του.
Πείτε το «σ’αγαπώ». Όσο απλό μπορεί να ακούγεται, αφήνοντας τα παιδιά σας να γνωρίζουν ότι η αγάπη σας για αυτά δεν έχει αλλάξει είναι ένα ισχυρό μήνυμα. Πείτε τους ότι θα τα φροντίζετε και οι δύο με κάθε τρόπο
Να θυμάστε: Για τα παιδιά, το διαζύγιο μπορεί να μοιάζει σαν μια έντονη απώλεια. Η απώλεια ενός γονέα, η απώλεια της οικογενειακής μονάδας ή απλά η απώλεια της ζωής που γνώριζαν. Μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να θρηνήσουν την απώλειά τους και να προσαρμοστούν στις νέες περιστάσεις βοηθώντας τους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.