Με το μήνυμα «μετρήστε την πίεσή σας» εορτάζεται η 17η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης με εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε πολλές χώρες. Στην Ελλάδα φέτος σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μετρήσεις σε  περισσότερες από 10.000 άτομα σε 11 πόλεις.

Για περισσότερο από πέντε χρόνια κάθε έτος τον Μάιο σε σχεδόν 100 χώρες η Διεθνής Εταιρεία Υπέρτασης  υλοποιεί  Παγκόσμιο Πρόγραμμα με μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στον γενικό πληθυσμό.  Στόχος του προγράμματος είναι η πληροφόρηση του κοινού για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της υπέρτασης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισής της.

Φέτος στην Ελλάδα, οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν σε ειδικά διαμορφωμένους δημόσιους χώρους με την χρήση πιστοποιημένων πιεσομέτρων.

Το εν λόγω πρόγραμμα στην Ελλάδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης. Στην δράση Αθήνα λαμβάνουν μέρος πολλά μέλη Ιατρικών Σχολών και γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και πολλοί φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί

Γιατί η μέτρηση της πίεσης είναι πολύτιμη

Η διάγνωση της υπέρτασης γίνεται «μόνο» με τη μέτρηση της πίεσης. Η υπέρταση παραμένει ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και έναν από τους ισχυρότερους για στεφανιαία νόσο, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια και νεφρική ανεπάρκεια.

Στην Ευρώπη περίπου το 50% των θανάτων σε άνδρες και γυναίκες αποδίδονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Για να διασφαλιστεί αξιόπιστη διάγνωση απαιτεί σχολαστική μεθοδολογία και επιβεβαίωση με επανάληψη μετρήσεων της πίεσης, συχνά και εκτός ιατρείου (με 24ωρη καταγραφή ή στο σπίτι).

Αντιμετώπιση

Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθά η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, η μείωση του αλατιού στο φαγητό. Επίσης βοηθά η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορο βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας), η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ. Ακόμη, σύμμαχος στην αντιμετώπισή της είναι η διακοπή του καπνίσματος και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερίνης και του σακχάρου (όταν συνυπάρχουν).

Σε ότι αφορά την φαρμακευτική αντιμετώπιση υπάρχουν διάφορες επιλογές για φαρμακευτική θεραπεία, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Η  θεραπευτική στρατηγική της θεραπείας είναι εξατομικευμένη, καθημερινή (συνήθως πρωινή) και όχι περιστασιακή ή μεταβαλλόμενη ανάλογα με τις τιμές της πίεσης που βρίσκει ο ασθενής στο σπίτι. Πλέον το 95% των ασθενών με υπέρταση μπορούν να ρυθμιστούν χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.