Με τον χαμηλότερο αριθμό νέων λοιμώξεων HIV σε βάθος 11ετίας βρίσκει τη χώρα μας ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του HIV/AIDS, σήμερα 1η Δεκεμβρίου.

Από την αρχή του 2022 και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, δηλώθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μόλις 430 νέα περιστατικά (4 ανά 100.000 πληθυσμού) λοίμωξης HIV, αριθμός εξαιρετικά χαμηλός για την Ελλάδα.

Τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα, από την άλλη, δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/ AIDS, UNAIDS, μέσα στο 2022 καταγράφηκαν 1,5 εκατομμύρια νέες HIV λοιμώξεις (1 εκατομμύριο περισσότερες από τον παγκόσμιο στόχο των 500.000) και περίπου 650.000 θάνατοι από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS.

Διαχρονικά οι περισσότερες από αυτές τις μεταδόσεις αποδίδονται σε απροφύλακτη σεξουαλική επαφή.

Στην Ελλάδα, αν και τα 430 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνα των 11 προηγούμενων ετών σε αντίστοιχα χρονικά διαστήματα, χρειάζεται πιο προσεκτική ερμηνεία των αριθμών, τονίζει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”:

“Παρά τη σταδιακή μείωση των νέων λοιμώξεων HIV, οι αριθμοί αυτοί θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και οι προσπάθειες ενημέρωσης και προαγωγής της πρόληψης θα πρέπει να εντατικοποιηθούν. Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως το 38.8% των νέων λοιμώξεων αφορά άτομα μη ελληνικής καταγωγής, κάτι που αποδεικνύει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, καθώς και τα άτομα που εργάζονται στο σεξ ή τα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών”, σημειώνουν τα μέλη της Θετικής Φωνής.

HIV/AIDS: Υπάρχει πρόοδος της Επιστήμης

Η πρόοδος της επιστήμης τις τελευταίες δεκαετίες έχει καταστήσει πλέον την HIV λοίμωξη μια χρόνια, διαχειρίσιμη ασθένεια, ενώ για τα άτομα που λαμβάνουν την αγωγή τους, ο ιός δεν αποτελεί απειλή.

Ζουν με αυτόν χωρίς να μεταδίδουν και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους. Επίσης, η νέα προφυλακτική αγωγή (PrEP) -που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα και στη χώρα μας και σύντομα αναμένεται να είναι διαθέσιμη και για τους Έλληνες ασθενείς- δίνει τη δυνατότητα προφύλαξης, μετά την έκθεση στον ιό μέσω της σεξουαλικής πράξης.

Η προφυλακτική θεραπεία θα χορηγείται σε υγιή πληθυσμό υψηλού κινδύνου (ομοφυλόφιλους, χρήστες ναρκωτικών ουσιών κ.λπ.).

Ταυτόχρονα υπάρχει και ευκολότερη πρόσβαση στη διάγνωση, μέσω της διάθεσης αυτοδιαγνωστικών self-tests, τα οποία σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσουν και στην Ελλάδα.

Όμως, ακόμη κι αυτά τα νέα πανίσχυρα όπλα στην επιστημονική φαρέτρα, δεν επαρκούν για την εξάλειψη και το οριστικό τέλος της επιδημίας του HIV.

“Ο τριπλός στόχος 95-95-95 των Ηνωμένων Εθνών (UNAIDS) για το 2030 είναι μέχρι τότε να γνωρίζουν σχεδόν όλα τα οροθετικά άτομα το status τους, όλοι όσοι γνωρίζουν να έχουν καθολική πρόσβαση σε θεραπεία και το συντριπτικό ποσοστό αυτών που είναι σε θεραπεία να έχουν πετυχημένη ιική καταστολή”, τονίζουν οι οροθετικοί – μέλη της Θετικής Φωνής.

“Δεν είμαστε όλοι εδώ, αλλά είμαστε ακόμη εδώ”

Η Παγκόσμια Ημέρα AIDS (1η Δεκεμβρίου) είναι ημέρα μνήμης για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τη δεκαετία του ’80 και μέχρι σήμερα, αλλά και ημέρα διεκδικήσεων για τους ασθενείς.

Είναι ημέρα αφιερωμένη σε όσες και όσους χάθηκαν τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες λόγω του AIDS, “αλλά συνεχίζει να είναι και ημέρα διεκδίκησης για όλους όσοι και όσες είμαστε εδώ και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την καθολική πρόσβαση στην πρόληψη και τη θεραπεία και ίσα δικαιώματα στην εργασία, στις σχέσεις, στην οικογένεια, στην κοινωνία”, λένε οι ασθενείς.

Παράλληλα τονίζουν πως έχουν γίνει ιδιαίτερα σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας και κυρίως, νομοθετικές παρεμβάσεις κατά την τελευταία χρονιά.

Αυτές είναι:

  •     Η απαγόρευση των διακρίσεων εις βάρος των οροθετικών ατόμων στον εργασιακό χώρο που ψηφίστηκε πρόσφατα από όλα τα κόμματα της Βουλής. (Άρθρο 47 Ν. 4997/2022)
  •     Η παροχή της δυνατότητας για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε οροθετικά άτομα που θέλουν να αποκτήσουν παιδί. (Άρθρο 15 Ν. 4958/2022)
  •     Η νομοθέτηση της διάθεσης προφυλακτικής αγωγής για τον HIV (PrEP) που αποτελούσε πάγια αίτημα της Θετικής Φωνής και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. (Άρθρο 68 Ν. 4975/2022)

 

“Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την υιοθέτηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV βασισμένο στο τρίπτυχο «Πρόληψη-Φροντίδα-Δικαιώματα», την ενίσχυση και περαιτέρω στελέχωση των Μονάδων Λοιμώξεων και την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων για όλες και όλους, η οποία μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσα από συμπεριληπτική ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης του ιού και την εξίσωση U. Με αυτό τον τρόπο, θα γίνουν σημαντικά βήματα στην καταπολέμηση του στίγματος και των κοινωνικών παραγόντων που το ενισχύουν”, καταλήγουν τα μέλη της Θετικής Φωνής.