Tablets και smartphones υπάρχουν πλέον σε κάθε σπίτι. Είναι λογικό, λοιπόν, τα παιδιά να εκτίθενται σε αυτά καθημερινά και να “ζηλεύουν” τους γονείς τους που τα χρησιμοποιούν συστηματικά. Η τεχνολογία έχει πολλά θετικά στοιχεία, αλλά μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη. Οι οθόνες από τάμπλετ μπορούν να προκαλέσουν εθισμό. Για το λόγο αυτό, άλλες δραστηριότητες, με τη μουσική να πρωταγωνιστεί, κρίνονται πιο δημιουργικές και υγιείς για τα παιδιά μας.
Η τεχνολογία επιβαρύνει την υγεία μας
Για να κατανοήσουμε πόσο άμεσα πρέπει να απομακρύνουμε τις συσκευές από τα παιδιά, πρέπει να κατανοήσουμε πόσο επιβλαβείς είναι για τον οργανισμό. Οι επιδράσεις των οθονών δεν είναι επιβλαβείς μόνο στο σώμα, αλλά και στο πνεύμα. Τα ερεθίσματα που λαμβάνουν τα παιδιά δεν είναι πάντα θετικά και η γνωστική τους αντίληψη περιορίζεται σημαντικά. Επιπλέον, το Ίντερνετ μπορεί να καταλήξει να είναι πιο επικίνδυνο παρά χρήσιμο για τα παιδιά. Πλέον υπάρχει υπερέκθεση των παιδιών σε έναν καταιγισμό πληροφοριών, πολλές από τις οποίες μπορεί να είναι ακατάλληλες για αυτά.
Επιπλέον, η κατάχρηση των τάμπλετ και των κινητών μπορεί να γίνει εθιστική. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά παραμένουν αδρανή και άβουλα για ώρες με τον εγκέφαλό τους να υπολειτουργεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώρισε ως εθισμό τα μέσα αυτά. Αυτό που προτείνει είναι να ασχολούνται τα παιδιά με πιο ασφαλείς και δημιουργικούς τρόπους, όπως είναι η μουσική.
Η θετική επίδραση της μουσικής
Σύμφωνα με ερευνητές και παιδαγωγούς, η μουσική έχει πολλαπλή θετική επίδραση στην ανάπτυξη των παιδιών. Βοηθά στη γλωσσική, κινητική, κοινωνική, γνωστική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, ενώ παράλληλα ενισχύονται όλες οι αισθήσεις τους. Επιπλέον, η αίσθηση του ρυθμού όταν το παιδί παίζει ένα μουσικό όργανο, μπορεί να αναπτύξει την αντίληψη και χρήση τις συντακτικές ικανότητες των παιδιών.
Η μουσική ως θεραπευτικό εργαλείο
Από τη γέννηση ακόμα, η μουσική παίζει καταλυτικό ρόλο ως θεραπεία. Κατ’αρχάς, βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες ότι παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν, έχουν εξαιρετικά καλύτερη επικοινωνιακή ανάπτυξη με τη βοήθεια της μουσικής. Με τον τρόπο αυτό, διευκολύνονται οι κοινωνικές τους συνευρέσεις και οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλους γίνονται πολύ πιο εύκολες και ευχάριστες.
Για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητο τα παιδιά να επιλέγουν κλασικούς τρόπους απασχόλησης. Οι οθόνες μπορεί να τα κρατούν ήσυχα για ώρες, κάτι τέτοιο όμως είναι ανησυχητικό έως και επικίνδυνο.
Πηγή: dinfo.gr