Στις παθήσεις του πρωκτού που ταλαιπωρούν χιλιάδες ανθρώπους επηρεάζοντας την καθημερινότητά τους αλλά και στην αποτελεσματική – ανώδυνη θεραπεία τους  με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αναφέρθηκε μιλώντας στο cityportal & στο healthmore,  ο διακεκριμένος Χειρούργος κ. Χρήστος Χρηστάκης με εξειδίκευση στις παθήσεις του παχέος εντέρου και του πρωκτού.

Ο κ. Χρηστάκης  μας μίλησε για τις τρεις πιο συχνές παθήσεις και τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν. Πέρα από τις γνωστές σε όλους μας αιμορροΐδες, πολύς κόσμος ταλαιπωρείται από παθήσεις της ορθοπρωκτικής περιοχής: τη ραγάδα του πρωκτού, την κύστη κόκκυγος και το περιεδρικό συρίγγιο.

  • Ραγάδα πρωκτού: Είναι μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες παθήσεις. Είναι μία διακοπή της συνέχειας του δέρματος του πρωκτού – πρωκτικού σωλήνα (πληγή)  που προκαλείται συνήθως από τραυματισμούς με κύριο χαρακτηριστικό τον έντονο πόνο.
  • Κύστη Κόκκυγος ή «νόσος των τζιπ»: Η κύστη κόκκυγος (ή τριχοφωλεακό συρίγγιο) αποτελεί μία «φωλιά» από τρίχες  στην περιοχή του κόκκυγα και αφορά, κυρίως, τον ανδρικό πληθυσμό. Προκαλείται από τη διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα του ασθενούς, ή από μία κύστη, που δημιουργήθηκε κατά την εμβρυϊκή ζωή, λόγω φραγής των πόρων του δέρματος, καταλήγοντας σε απόστημα ή  συρίγγιο. Είναι γνωστή και ως «νόσος των τζιπ» εξαιτίας του γεγονότος ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι στρατιώτες υπέφεραν από αυτήν διότι καθόντουσαν για πολλές ώρες μέσα στα τζιπ διανύοντας μεγάλες αποστάσεις σε ανώμαλους δρόμους, με αποτέλεσμα να ευνοείται η εμφάνιση της κύστης λόγω τριβής.

Παθήσεις του πρωκτού και αποτελεσματική - ανώδυνη θεραπεία

  • Περιεδρικό συρίγγιο: Τα περιεδρικά συρίγγια αποτελούν μια μη φυσιολογική επικοινωνία μεταξύ του πρωκτού ή του ορθού με το δέρμα γύρω από τον πρωκτό, ως αποτέλεσμα ενός περιεδρικού αποστήματος και μπορεί να είναι μονά ή πολλαπλά. Η αντιμετώπισή τους είναι αναλογική και απαιτείται μια πολύ καλή χαρτογράφηση ώστε να μην υπάρξει υποτροπή.

Παθήσεις του πρωκτού και αποτελεσματική - ανώδυνη θεραπεία

Ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι παθήσεις του πρωκτού και η αποτελεσματική θεραπεία τους 

Τις πρωτοποριακές, πιο ανώδυνες και συγχρόνως και πιο αποτελεσματικές θεραπείες, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ανέπτυξε διεξοδικά ο κ. Χρηστάκης στο βίντεο που ακολουθεί.

Χρήστος Χρηστάκης
Γενικός Χειρουργός
info@drchristakis.gr
www.proctotherapy.com