Άλλωστε, οι μη καπνιστές εισπνέουν ακουσίως ακριβώς τις ίδιες τοξικές και καρκινογόνες ουσίες όπως οι καπνιστές. Σύμφωνα με τον Καρδιοθωρακοχειρουργό, Δρα Κοσμά Τσακιρίδη MD, PhD, FEBTS, πέραν των άλλων προβλημάτων που προκαλεί στην υγεία -βήχα, συριγμό ή παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος- το παθητικό κάπνισμα ενοχοποιείται σε μεγάλο βαθμό για τον καρκίνο του πνεύμονα. Ως παθητικό κάπνισμα ή δευτερογενές ορίζεται το κάπνισμα κατά το οποίο ένα άτομο που δεν καπνίζει το ίδιο εισπνέει τον καπνό του τσιγάρου από τον αέρα.

Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει το παθητικό κάπνισμα ως καρκινογόνο. Άλλωστε, με την καύση παράγονται περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, εκ των οποίων άνω των 250 στο παθητικό κάπνισμα έχουν αποδειχθεί τοξικές, με 69 να είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες.

Οι συνέπειες του παθητικού καπνίσματος, με κύρια τον καρκίνο του πνεύμονα, δεν είναι λοιπόν αμελητέες. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η αιτία για το 34% των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες και για το 23% στις γυναίκες. Το πρώτο και το βασικότερο σύμπτωμα του εν λόγω καρκίνου που θα πρέπει να θορυβήσει τον ασθενή είναι ο πόνος στο στήθος και ακολουθεί ο έντονος βήχας. Επίσης η ανεξήγητη απώλεια βάρους θα πρέπει να χτυπήσει «καμπανάκι».

Παθητικό κάπνισμα και αριθμοί

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Περισσότεροι από 600.000 μη καπνιστές ανά τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, εξαιτίας της έκθεσής τους στο παθητικό κάπνισμα. Χιλιάδες δε άνθρωποι θα νοσήσουν εξαιτίας της καταστροφής της δομής του πνεύμονα από τον καπνό και θα εξελιχθούν ως χρόνιοι αναπνευστικοί ασθενείς επιβαρύνοντας το σύστημα υγείας.

Οι ενήλικοι είναι πιο επιρρεπείς στο παθητικό κάπνισμα, καθώς συναναστρέφονται συχνότερα καπνιστές. Τα δε παιδιά εξαρτώνται απόλυτα από την συμπεριφορά των γονιών τους. Έτσι όταν οι γονείς καπνίζουν, μπορεί να διαταράξουν την υγεία των παιδιών τους, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμα θωρακιστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακιρίδη, εκτιμάται πως η λανθάνουσα περίοδος για τον καρκίνο του πνεύμονα εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20 ετών. Μόνο η διαβίωση σε ένα περιβάλλον χωρίς καπνό μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία μας από τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος. Είναι ενδεικτικό ότι ούτε οι ξεχωριστοί χώροι καπνίσματος μπορούν να προστατεύσουν πλήρως τους μη καπνιστές. Η μόνη λύση είναι η απουσία καπνού. Προς αυτή την κατεύθυνση η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι μονόδρομος.

Μια διαφορετική «βία»

Σύμφωνα με τη δημόσια συζήτηση που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, το παθητικό κάπνισμα θα μπορούσε να θεωρηθεί μια μορφή «βίας», αφού ουσιαστικά επιβάλλεται σε όσους δεν καπνίζουν. Αν και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το παθητικό κάπνισμα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σε διεθνές επίπεδο ισχυρό, οι κατά τόπους εθνικές νομοθεσίες δεν θεωρούνται επαρκείς. Μάλιστα, στη χώρα μας μόλις ξεκίνησε εκ νέου η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, προκαλώντας σειρά αντιδράσεων και μένει να αποδειχθεί αν θα γίνει σεβαστή. Είναι ενδεικτικό πως μεταξύ των 100 πόλεων με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, μόλις 22 είναι απαλλαγμένες από τον καπνό σε δημόσιους χώρους.

«Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Άλλωστε, πέραν του καρκίνου του πνεύμονα, το παθητικό κάπνισμα συνδέεται στους ενήλικες  και με σοβαρές καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, στα βρέφη θεωρείται αιτία αιφνίδιου θανάτου, ενώ στις έγκυες μπορεί  να οδηγήσει στη γέννηση εμβρύου με χαμηλό βάρος», υπογραμμίζει ο κ. Τσακιρίδης .

Παθητικό κάπνισμα και καρκίνος του πνεύμονα

*Δρ Κοσμάς Τσακιρίδης MD, PhD, FEBTS Καρδιο-Θωρακοχειρουργός, Διευθυντής Καρδιο-Θωρακοχειρουργικής Κλινικής Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο

 

INFO!

www.tsakiridiskosmas.gr