Ανησυχητικά στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την παιδική παχυσαρκία με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την έκτη θέση στη λίστα όπου συγκαταλέγονται 198 έθνη.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 14,6% των Ελληνόπουλων κάτω των 5 ετών, έχουν πολύ περισσότερο βάρος από το φυσιολογικό.

Την αρνητική πρωτιά σε υπέρβαρα παιδιά κάτω των 5 ετών έχει η Λιβύη με ποσοστό 28,7% ενώ και η Αυστραλία κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό: Πάνω από το ένα πέμπτο των παιδιών αυτής της ηλικίας (21,8%) διαθέτουν αρκετά παραπανίσια κιλά.

 Ακολουθούν η Τυνησία, η Αίγυπτος και η Παπούα Νέα Γουινέα που κατέγραψαν ποσοστά 19%, 18,8% και 16% αντίστοιχα. Η Βρετανία καταλαμβάνει την 22η θέση , ενώ οι ΗΠΑ την 52η θέση στη λίστα των 198 χωρών, τα στοιχεία των οποίων έβαλε στο μικροσκόπιο ο διεθνής οργανισμός.

Πέρυσι, το 12,1% των πεντάχρονων παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν υπέρβαρα και το 10,1% παχύσαρκας. Στις ΗΠΑ, το 12,7% των παιδιών, ηλικίας δύο έως πέντε ετών, ήταν παχύσαρκα, ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τα υπέρβαρα.

Οι χώρες με τα λιγότερα παχουλά παιδιά, κάτω των 5 ετών είναι η Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία), με ποσοστό 0, 8%, η Σρι Λάνκα και το Τιμόρ με 1,3%, η Μαδαγασκάρη με 1,5%, η Υεμένη και το Νεπάλ με 1,7%, η Γκάμπια με 1,8%, η Γκάνα με 1,9% και τέλος η Μπουρκίνα Φάσο και το Κιριμπάτι με 2%.

Παιδική παχυσαρκία: Σύγχρονη μάστιγα

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα σοβαρότατο πρόβλημα υγείας που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εύκολη πρόσβαση στο «γρήγορο φαγητό», τον καθιστικό τρόπο ζωής στο σπίτι αφιερώνοντας πολλές ώρες στην οθόνη της τηλεόρασης και του υπολογιστή.

Σε συνδυασμό με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το βάρος των παιδιών αυξάνεται σε ανησυχητικό βαθμό με τους παιδιάτρους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς το πάχος σχετίζεται με ασθένειες όπως ο διαβήτης και καρκίνος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως η κατάσταση με τα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα μικρά παιδιά «οδηγείται σε λάθος κατεύθυνση και δεν δείχνει σημάδια ανατροπής της κατάστασης».