Πείτε «ΝΑΙ» στα νέα υβριδικά αντηλιακά

Γράφει η Λαμπροπούλου Ιωάννα

Beauty Editor

Στον χώρο της παγκόσμιας αγοράς αντηλιακών αναπτύσσονται συνεχώς νέες μορφές προϊόντων με επαναστατικές φόρμουλες, χωρίς όμως ουσιαστικά να προστίθενται νέες κατηγορίες προστατευτικών φίλτρων. Εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια επικρατούν οι ίδιες αναγνωρισμένες ουσίες με ιδιότητες προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα υβριδικά αντηλιακά είναι η νέα τεχνολογία.

Τα αντηλιακά περιέχουν δύο ειδών αντηλιακά φίλτρα, τα χημικά και τα φυσικά. Τα χημικά φίλτρα (οξυβενζόνη, το οκτοκρυλένιο η αβοβενζόνη, Mexoryl©SX & XL, Tinasorb© S & M, κλπ) φιλτράρουν και απορροφούν μόνο την υπεριώδη ακτινοβολία. Τα φυσικά φίλτρα (οξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου) αντανακλούν όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας, δίνουν όμως μία άσπρη χροιά στο δέρμα και απλώνονται δύσκολα. Είναι απαραίτητα όμως γιατί παρέχουν πλήρη προστασία, έναντι όλης της ηλιακής ακτινοβολίας και η χρήση τους μειώνει τη χρήση των χημικών φίλτρων που μπορεί να εμφανίσουν τοξικές αντιδράσεις, λόγω πιθανής απορρόφησης από το δέρμα.

Ως εκ τούτου, επιτυγχάνονται νέοι, πιο αποτελεσματικοί συνδυασμοί, που συνδυάζουν τα οφέλη φυσικών και χημικών φίλτρων. Συνδυάζοντας τα υπέρ των δύο τύπων φίλτρων, πετυχαίνουμε μεγαλύτερη προστασία, μειώνοντας συγχρόνως τις ανεπιθύμητες ενέργειες, ώστε σήμερα τα UV φίλτρα να θεωρούνται ασφαλή.

Πλεονεκτήματα Φυσικών Αντηλιακών Φίλτρων

 • Προσφέρουν προστασία ευρέος φάσματος τόσο από τις UVB όσο και από τις UVA
 • Προστατεύουν την επιδερμίδα από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής τους
 • Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια δράσης κατά την άμεση έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο
 • Είναι πιο φιλικά για το δέρμα και σπάνια προκαλούν ερεθισμούς (γι’ αυτό συστήνονται για την προστασία της παιδικής ή ευαίσθητης επιδερμίδας)
 • Σπάνια φράζουν τους πόρους (γι’ αυτό συστήνονται στις επιδερμίδες με λιπαρότητα ή με τάση ακμής)

 

Μειονεκτήματα Φυσικών Αντηλιακών Φίλτρων

 • Η συχνή ανανέωση είναι επιβεβλημένη, καθώς αφήνουν εύκολα την επιδερμίδα απροστάτευτη, γιατί παρασύρονται από το νερό και τον ιδρώτα, όταν κολυμπάμε ή επιδιδόμαστε σε σπορ ή απομακρύνονται λόγω της τριβής με την πετσέτα
 • Εξαιτίας της παχύρρευστης υφής τους απλώνονται δύσκολα, αφήνουν άσπρα υπολείμματα, η χρήση τους μετατρέπεται σε «αγγαρεία» και απαιτείται μεγάλη ποσότητα αντηλιακού για να μην μείνει ακάλυπτη και απροστάτευτη καμία περιοχή της επιδερμίδας
 • Το διοξείδιο του τιτανίου συχνά είναι φαγεσωρογόνο (προκαλεί δηλαδή μαύρα στίγματα)

 

Πλεονεκτήματα Χημικών Αντηλιακών Φίλτρων

 • Είναι φωτοσταθερά, δεν αποδυναμώνονται από την ηλιακή ακτινοβολία
 • Είναι ευχάριστα στη χρήση με λεπτόρρευστη σύσταση, απλώνονται εύκολα στην επιδερμίδα
 • Απαιτείται μικρότερη ποσότητα αντηλιακού κατά την εφαρμογή

 

Μειονεκτήματα Χημικών Αντηλιακών Φίλτρων

 • Πρέπει να μεσολαβήσουν 20 λεπτά από την εφαρμογή μέχρι την έκθεσή μας στον ήλιο, ώστε να δράσουν
 • Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης προστασίας SPF τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ερεθισμού ή φωτοευαισθησίας του δέρματος
 • Η συχνή ανανέωση του αντηλιακού είναι επιβεβλημένη διότι σε συνθήκες άμεσης έκθεσης στις ακτίνες UV μειώνεται γρήγορα η προστασία που προσφέρουν
 • Υπάρχει το ενδεχόμενο να φράξουν τους πόρους, να είναι δηλαδή φαγεσωρογόνα
 • Ευθύνονται για το τσούξιμο και ερεθισμό στα μάτια, όταν σε περίπτωση ζέστης ή ιδρώτα στάξουν μέσα σε αυτά.

 

Υβριδικά Αντηλιακά Φίλτρα

Οι μεγάλες εταιρίες καλλυντικών κατόρθωσαν να συνδυάσουν και να αθροίσουν τα πλεονεκτήματα των δύο κατηγοριών και να περιορίσουν τα μειονεκτήματά τους.

Στην ολοκληρωμένη σειρά ηλιοπροστασίας GARDEN Skincare+Makeup θα βρείτε αποτελεσματικές αντηλιακές καλλυντικές συνθέσεις, βασισμένες στην υπερσύγχρονη τεχνολογία που ακολουθεί τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς.

Η φόρμουλα των αντηλιακών GARDEN Skincare+Makeup, με τον βέλτιστο συνδυασμό φίλτρων και συστατικών, είναι σχεδιασμένη για τις ανάγκες της ευαίσθητης επιδερμίδας, ενώ παράλληλα συναντά τις ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής. Περιέχουν ειδικό βιοπολυμερές, το οποίο δημιουργεί ένα ανθεκτικό στο νερό αδιάβροχο και αόρατο προστατευτικό φίλμ, απλώνονται εύκολα και δεν αφήνουν στην επιδερμίδα ίχνη λιπαρότητας. Προσφέρουν ολοκληρωμένη προστασία από την UVA & UVB ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και προστασία από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών με τον συνδυασμό αντιοξειδωτικών παραγόντων, όπως το οργανικό έλαιο Ροδιού & Βιταμίνη Ε. Εμπλουτισμένα με Πανθενόλη, οργανική Αλόη και έλαιο Αργκάν περιποιούνται, αναπλάθουν και ενυδατώνουν σε βάθος το δέρμα, αφήνοντάς το ελαστικό και προστατευμένο από τον ήλιο και τους ερεθισμούς.

 

Τι ακριβώς σημαίνει το SPF (Sun Protection Factor);

Είναι δείκτης προστασίας από τη UVB (B=burning, είδος ακτινοβολίας που ευθύνεται κυρίως για το ηλιακό έγκαυμα). Το νούμερο που αναγράφεται σημαίνει πόσος περισσότερος χρόνος μεσολαβεί, ώστε το προστατευόμενο με αντηλιακό δέρμα να υποστεί έγκαυμα, σε σύγκριση με το μη προστατευμένο δέρμα. Εάν το δέρμα σας αρχίζει συνήθως να κοκκινίζει μετά από 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, τότε η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας 30 θα αποτρέψει το κοκκίνισμα 30 φορές περισσότερο σε σχέση με τη φυσική άμυνα του δέρματος.

 

Υπάρχει υγιές μαύρισμα;

Όχι. Το μαύρισμα είναι η φυσική αντίδραση του δέρματος στην καταστροφή του DNA. Μια αποδεκτή εναλλακτική λύση είναι η επιπλέον χρήση αντηλιακού με ενεργοποιητή μαυρίσματος (Αντηλιακό Λάδι Μαυρίσματος Bronze Shimmer SPF10) που προστατεύει από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία, ενώ παράλληλα παρέχει ένα βαθύ και διαρκές μαύρισμα.