ΟΧΙ στις περιττές χειρουργικές επεμβάσεις

ΝΑΙ στην επιλεκτική & εξατομικευμένη θεραπεία

Γράφει ο Δρ Ιωαννίδης Ευάγγελος-Ισαάκ

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

 

Περιττές Χειρουργικές Επεμβάσεις

Την τελευταία δεκαετία πραγματοποιούνται περιττές χειρουργικές επεμβάσεις σε ασθενείς που θα μπορούσαν να υποβληθούν σε συντηρητική θεραπεία. Ασθενείς με καρκίνο προστάτη, κύστης ή νεφρών πρέπει να ακολουθούν θεραπείες με βάση το στάδιο της νόσου, τη βιολογική κατάσταση και την ηλικία τους.

 

Κατάχρηση Αντιβιοτικών:

Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών για «ουρολοιμώξεις» μπορεί να δημιουργήσει ανθεκτικά μικρόβια. Αν η λοίμωξη είναι ασυμπτωματική και δεν τεκμηριώνεται από εργαστηριακές εξετάσεις, η χρήση αντιβιοτικών είναι άσκοπη.

 

Ατεκμηρίωτες Θεραπείες:

Πολλοί άνδρες με καλοήθη υπερτροφία του προστάτου (ΚΥΠ) υποβάλλονται σε ατεκμηρίωτες θεραπείες ή χειρουργεία. Οι ενοχλήσεις που εμφανίζονται στην ΚΥΠ πρέπει να ελέγχονται από εξειδικευμένο ουρολόγο και η θεραπεία να είναι ανάλογη. Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να μην παρουσιάζει συμπτώματα, ωστόσο πρέπει πάντα να ελέγχεται προληπτικά. Το χειρουργείο δεν είναι μονόδρομος, εν αντιθέσει η επιλεκτική συντηρητική αντιμετώπιση μπορεί να δώσει καλύτερα αποτελέσματα.

 

Ελάχιστα Επεμβατικά Χειρουργεία:

Τα ελάχιστα επεμβατικά χειρουργεία παρουσιάζουν αύξηση χωρίς λόγο. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις λιθίασης (πέτρας) του ουροποιητικού, οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί οι πέτρες να παραμείνουν για χρόνια χωρίς να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα στον οργανισμό ή να αποβληθούν από μόνες τους από τον οργανισμό βοηθούμενες από φαρμακευτική αγωγή.

 

 

Εμπορικές Θεραπείες:

Τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα παρουσιάζουν ιατρικά αβάσιμες θεραπείες που αφορούν σε φλέγοντα ζητήματα, όπως τη σεξουαλική δυσλειτουργία ή τη μορφολογία του πέους. Οι ασθενείς πρέπει να προσέχουν και να κρίνουν τις διαφημίσεις που γίνονται για λόγους μάρκετινγκ.

 

 

dr-ioannidis-ourologos
Δρ Ιωαννίδης Ευάγγελος-Ισαάκ, ουρολόγος

BIO

Ο Δρ Ιωαννίδης Ευάγγελος-Ισαάκ είναι καθηγητής Ουρολογίας και Νευροουρολογίας στην ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημιού (Α.Π.Θ.) από το 2006. Από το

2008 μέχρι και σήμερα, είναι Διευθυντής της Β’ Ουρολογικής Κλινικής Α.Π.Θ. στο Νοσοκομείο Γ’ Παπαγεωργίου. Διαθέτει 38 χρόνια εμπειρίας, 9 μετεκπαιδεύσεις και έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 15000 χειρουργεία. Ο καθηγητής επικεντρώνεται στον επιλεκτικό και εξατομικευμένο σχεδιασμό της θεραπείας για την επίλυση της ουρολογικής πάθησης του κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

 

INFO

Δρ Ιωαννίδης Ευάγγελος-Ισαάκ

www.ioannidisourologos.gr &

www.thesourologo.gr

Μοιραστείτε το άρθρο.