Υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα δεδομένα σχετικά με τα αυτιά και τη δομή τους που πολλοί από εμάς δεν τα γνωρίζουν.

  • Τα τρία οστά στο αυτί μας, η σφύρα, ο άκμονας και ο αναβολέας είναι τα πιο μικρά οστά στο σώμα μας. Και τα 3 οστά μαζί είναι ίσα με το μέγεθος ενός 0,10€.

  • Το εσωτερικό του αυτιού είναι περίπου όσο το μέγεθος μιας γόμας μολυβιού, αλλά έχει περισσότερες από 20.000 τρίχες

  • Έρευνες δείχνουν πως τα αφτιά μας μεγαλώνουν κατά 22 χιλιοστά κατά μέσο όρο κάθε χρόνο

Αφεστώτα ώτα (Πεταχτά αυτιά)

 

Σύμφωνα με τον Πλαστικό Χειρουργό, Δρ Αλέξανδρο Παπασταύρου, τα αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά) είναι μία συγγενής αισθητική ανωμαλία που κατά κύριο λόγω οφείλεται στην απουσία δημιουργίας ανθέλικας ή/και στην ύπαρξη μεγάλης κοιλότητας της κόγχης.

Έτσι τα αυτιά προέχουν από το κεφάλι με μεγαλύτερη από τη φυσιολογική γωνία (γωνία μεγαλύτερη των 40 μοιρών).

  • Είναι η συνηθέστερη δυσμορφία των πτερυγίων του αυτιού.

  • Τo 5% των παιδιών θα γεννηθεί με εμφανές πρόβλημα (μικρότερο ή μεγαλύτερο)

  • Στο 60% των παιδιών υπάρχει κληρονομικό ιστορικό.

  • Τις πιο πολλές φορές και τα δύο αυτιά αφίστανται το ίδιο, όμως δεν είναι σπάνιο να αφίσταται το ένα αυτί περισσότερο από το άλλο. Επίσης, καμιά φορά, αφίσταται μόνο το ένα από τα δύο.

Τα πεταχτά αυτιά και ο ψυχισμός των παιδιών

 

Κατά τη διάρκεια της τρυφερής παιδικής ηλικίας οι μικροί μας φίλοι, δεν μπορούν να διαχειριστούν τα αρνητικά σχόλια. Λόγω του ότι ο χαρακτήρας τους δεν είναι ακόμα δυνατός επηρεάζονται περισσότερο όταν αυτά αφορούν την εμφάνισή τους.

Οι σωματικές ατέλειες που γίνονται αντικείμενο σχολιασμού από τον περίγυρο μπορεί να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στον ψυχισμό ενός παιδιού, κάτι που κανένας γονιός δεν επιθυμεί.

Τι είναι η ωτοπλαστική;

«Η ωτοπλαστική είναι η επέμβαση που ασχολείται με την διαμόρφωση του πτερυγίου του ωτός, είτε λόγω αισθητικής εκ γεννετής δυσμορφίας, είτε βλάβης του μετά από ατύχημα. Όταν αυτή πραγματοποιείται σωστά, μπορεί να δημιουργήσει ένα τέλειο και άψογο αισθητικά αποτέλεσμα», σημειώνει ο κ. Παπασταύρου.

Πραγματοποιείται για περισσότερο από έναν αιώνα, καθώς η πρώτη καταγεγραμμένη -στην ιατρική βιβλιογραφία- Ωτοπλαστική για αισθητικούς σκοπούς ήταν το 1881.

Ο Edward Talbot Ely, Αμερικανός χειρούργος γνωστός ως ο «Πατέρας της Αισθητικής Ωτοπλαστικής», πραγματοποίησε την επέμβαση σε ένα αγόρι ηλικίας 12 ετών που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, λόγω των «πεταχτών» του αυτιών.

 

 

Για όλες τις μαμάδες που έβαλαν σελοτέιπ στα αυτιά του μωρού τους…

 

Tο εκ γενετής σχήμα και η θέση των πτερυγίων δεν αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Εθιμικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται, ώστε με τον χρόνο να γίνουν τα αυτιά από «μόνα τους» αρμονικά, δεν πρόκειται να αλλάξουν την κατάσταση. Αντίθετα ταλαιπωρούν και ταυτοχρόνως τραυματίζουν ψυχικά το παιδί, το οποίο νιώθει «παραμορφωμένο».

To μόνο όμως που θέλουν να εξασφαλίσουν οι γονείς -σκεπτόμενοι μια αισθητική επέμβαση- είναι ότι το παιδί τους θα είναι άνετο με την εμφάνιση του μεγαλώνοντας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παπασταύρου, σήμερα υπάρχει και μη επεμβατική λύση στο πρόβλημα! Πρόκειται για την πρωτοποριακή μέθοδο «Μανταλάκι», η οποία μπορεί να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Η θεραπεία είναι κατάλληλη για άτομα ηλικίας άνω των 7 ετών.