«Γιατρέ θα παραμορφωθώ»; Είναι η πιο συχνή ερώτηση που ακούμε στις πρώτες συναντήσεις μας με τους ασθενείς ή «φοβάμαι να προχωρήσω σε οποιαδήποτε αισθητική πράξη, γιατί δεν θέλω να γίνω σαν την… ». Η απάντηση είναι «όχι».

Οι αισθητικές ιατρικές πράξεις δεν παραμορφώνουν, αντίθετα διορθώνουν ατέλειες ή βελτιώνουν την εικόνα μας. Ο χρόνος είναι αυτός που αλλάζει το πρόσωπό μας και όχι τα ενέσιμα ή οι επεμβάσεις. Οι τάσεις σήμερα στην αισθητική ιατρική είναι να δίνουμε ένα φυσικό, άμεσο αποτέλεσμα με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες και προσιτό όσον αφορά στο οικονομικό κόστος.

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και των social media η εικόνα κατέχει σημαντικό ρόλο. Η δυνατότητα λήψης φωτογραφίας ανά πάσα στιγμή και η εύκολη επεξεργασία της, όπως και η άμεση προβολή της (stories ή posts) στα social media (facebook, instagram, tiktok) κάνουν την εικόνα μας να δείχνει πιο δυνατή και σημαντική. Τα social media σήμερα δημιουργούν ανάγκες και προσδοκίες πολλές φορές μη ρεαλιστικές ή υπερβολικές.

Η νέα γενιά (selfie generation) είναι άμεσα εξαρτημένη και συνηθισμένη σε ανάλογες διαδικασίες. Η γενιά αυτή μεγαλώνει με την ιδέα ότι η πλαστική χειρουργική είναι άμεσα προσβάσιμη, οικονομική και αναγκαία. Είναι πιο εξοικειωμένη σε αλλαγές στο σώμα και το πρόσωπο, ανάλογα με την τάση που επικρατεί στον εικονικό (virtual) κόσμο του διαδικτύου και των social media, είναι ενημερωμένη, δεν φοβάται και πιστεύει πως ό,τι μπορεί να αλλάξει, αλλάζει. Διαμορφώνει τάση, απαιτεί αλλαγές που σε άλλες εποχές θα έμοιαζαν υπερβολές (αυξητική χειλιών, fox eyes) και δημιουργεί την εικόνα της, σύμφωνα με τις selfies της. Το well being και η εύκολη πρόσβαση σε αισθητικές θεραπείες χαρακτηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τη σημερινή γενιά.

Πλαστικός

Οι influencers και η αισθητική ιατρική

Παγκοσμιοποίηση και influencers διαμορφώνουν και καθοδηγούν την πορεία της αισθητικής ιατρικής. Άλλωστε, πλήθος celebrities δεν δείχνουν στην ηλικία τους, όπως θα συνέβαινε χρόνια πριν. Η σημερινή γυναίκα των 50+ δεν μπορεί να συγκριθεί με γυναίκες ανάλογης ηλικίας σε προηγούμενες δεκαετίες και αυτό οφείλεται σε ένα μεγάλο μέρος στην πλαστική χειρουργική. Οι αισθητικές επεμβάσεις σήμερα δεν αποτελούν ταμπού και είναι σε αρκετά μεγάλο βαθμό απενοχοποιημένες. Σε αυτό έχουν συμβάλλει και αρκετές celebrities και influencers με το να δείχνουν και να επικοινωνούν στα media γενικότερα την αισθητική ιατρική πράξη στην οποία έχουν υποβληθεί.

Σημαντικό θα ήταν να αναφερθούν βέβαια και οι υπερβολές ή οι παράλογες απαιτήσεις που ζητούνται κάποιες φορές. Συχνά συναντάμε άτομα που έχουν μια κακή αντίληψη της εικόνας του σώματός τους (body dysmorphia) ή είναι εθισμένα σε αισθητικές επεμβάσεις. Αυτό οδηγεί σε υπερβολές, σε κακή εικόνα και τελικά σε δυσφήμιση τόσο για τον ιατρό όσο και για την πλαστική χειρουργική. Είναι επίσης συνηθισμένο να βλέπουμε άτομα των οποίων η αντίληψη της πραγματικής τους εικόνας έχει αλλοιωθεί, καθώς επιλέγουν μια άλλη εικόνα που είναι αποτέλεσμα φίλτρων και εφαρμογών επεξεργασίας φωτογραφιών (snap-chat deformity).

Πλαστικός

Σωστή ενημέρωση για την πλαστική χειρουργική

Η σωστή ενημέρωση για τους κινδύνους των ιατρικών πράξεων είναι σημαντική. Οποιοδήποτε λάθος μπορεί να είναι καταστροφικό για την ψυχολογία του ασθενούς. Ο υπερβολικός αριθμός, χωρίς όρια, επεμβάσεων μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία του. Η αδυναμία ικανοποίησης, η έντονη επιθυμία για νεανικότερο πρόσωπο και η λανθασμένη εντύπωση ότι η αλλαγή της εικόνας αλλάζει και τη ζωή μας οδηγούν σε εθιστικές συμπεριφορές.

Ο ρόλος του πλαστικού χειρουργού που ασχολείται και με την αισθητική ιατρική, οφείλει να οριοθετεί, να λειτουργεί με γνώμονα την καλαισθησία, να αποτρέπει από κάθε είδους υπερβολή ή διαδικασία που θέτει σε κίνδυνο την υγεία. Ο πλαστικός χειρουργός οφείλει να ακούει τον ασθενή, να ενημερώνει για το αποτέλεσμα, αλλά και για τους κινδύνους, να θέτει ρεαλιστικούς στόχους, να βάζει όρια, να εκπαιδεύει τον ασθενή ως προς την όλη διαδικασία και να αξιολογεί την ψυχολογική κατάστασή του. Η ιδιαιτερότητα των ιατρικών πράξεων στην αισθητική ιατρική είναι ότι δε γίνονται από ανάγκη, αλλά από πρωτοβουλία του ασθενούς. Γι΄ αυτό και είναι σημαντικό ο πλαστικός χειρουργός να εξασφαλίζει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα με τις λιγότερο δυνατές παρενέργειες.

INFO!

Πλαστικός

Νικόλαος Μπέσκος
Πλαστικός χειρουργός