Εντείνονται οι έλεγχοι για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στα φάρμακα. Στην περίπτωση που « εντοπιστεί φαρμακαποθήκη που δεν έχει δηλώσει όλα τα αποθέματά της, η ποινή θα είναι μια: αναστολή λειτουργίας της» διαμήνυσε ο υπουργός Υγείας σήμερα.

Λουκέτο σε όσους αποκρύπτουν φάρμακα

Ειδικότερα, ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στον Σκάι, σημείωσε: «Ελέγχονται πέντε πολυεθνικές για το αν έχουν την επάρκεια φαρμάκων που πρέπει σε βάθος τριμήνου. Οι εταιρίες αυτές πρέπει να κατανέμουν σωστά τα φάρμακα αλλά πολλές φορές γίνεται επιλογή, ανάλογα που πωλούνται τα φάρμακα πιο ακριβά μέσα στη χώρα.

Επίσης έχουν ελεγχθεί δέκα φαρμακαποθήκες κάποιες εκ των οποίων δεν συνεργάστηκαν στον έλεγχο, άρα θεωρούμαι δεδομένο ότι θα υπάρξουν ποινές. Έχω δώσει εντολή αν εντοπιστεί φαρμακαποθήκη που δεν έχει δηλώσει όλα τα αποθέματά της, η ποινή θα είναι μια: αναστολή λειτουργίας της.

Μίλησα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, την άλλη εβδομάδα θα έχουμε αποτελέσματα. Μου είπε ότι μια δύο δεν συνεργάστηκαν στον έλεγχο και αυτό σημαίνει λουκέτο».

Τι γίνεται με τις εξαγωγές φαρμάκων

Σε ότι αφορά την έλλειψη φαρμάκων, ο κ. Πλεύρης, ανέφερε ότι «οφείλεται στις απαγορεύσεις που έχει βάλει ο ΕΟΦ και παράλληλα στον έλεγχο που γίνεται στις φαρμακαποθήκες. Βάλαμε απαγορεύσεις εξαγωγών φαρμάκων και παράλληλα υποχρέωση στις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν αποθέματα και γίνεται έλεγχος για το αν υπάρχει έλλειψη.

Θα ομαλοποιείται συνεχώς η αγορά. Έχουμε φροντίσει να έρχονται φάρμακα. Υπάρχει το πρόβλημα, δεν λέει κανείς ότι δεν υπάρχει.

Σε ότι αφορά τις εξαγωγές, τις κλείνουμε τελείως. Τώρα πια δεν φεύγει τίποτα από την χώρα και θα ανακοινωθεί και κλείσιμο φαρμακαποθηκών, αναστολή άδειας σε όποια βρεθεί να κάνει εξαγωγή».

Έξαρση της γρίπης για ακόμη 4 εβδομάδες

Ο κ. Πλεύρης, σημείωσε επίσης ότι, θα έχουμε έξαρση της γρίπης για ακόμη 4 εβδομάδες, και απέδωσε την πληθώρα κρουσμάτων στα παιδιά,  στο γεγονός .ότι το ανοσοποιητικό τους, είχε μείνει σε αδράνεια τα χρόνια των lockdown,

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια έξαρση στη γρίπη και οφείλω να πω ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο πίσω, δηλαδή έχει προηγηθεί το κύμα το μεγάλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω του καιρού και των κλειστών χώρων… δηλαδή εμείς υπολογίζουμε ότι θα έχουμε άλλες τέσσερις εβδομάδες έξαρση» τόνισε ο υπουργός Υγείας.