Στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, αναφέρθηκε την Τετάρτη ο Θάνος Πλεύρης, προαναγγέλλοντας αυξήσεις στις τιμές ορισμένων φαρμάκων. Πρόκειται για σκευάσματα με πολύ χαμηλές τιμές (1 ή 2 ευρώ), οι οποίες βρίσκονται κάτω από τα κοστολογικά όρια και τη διαφορά θα καλύψει ο ΕΟΠΥΥ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Υγείας είπε πως υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα που γίνονται παράλληλες εξαγωγές “και εκεί πέρα, η Πολιτεία διαχρονικά παίρνει μέτρα, που το τελευταίο διάστημα είναι εξαντλητικά, καθώς μοναδική ποινή σε όσα εξάγονται είναι το κλείσιμο των φαρμακαποθηκών“.

Το δεύτερο επίπεδο σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη σχετίζεται με φάρμακα της εποχής που οφείλεται σε παγκόσμια έλλειψη, εξαιτίας φοβερής έξαρσης των ιώσεων μετά την πανδημία σε όλο τον κόσμο και τη χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους.

Οι αιτίες

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι επειδή η παραγωγή είναι κυρίως στην Ασία, οι χώρες της καρατάνε τα φάρμακα για να καλύψουν τους δικούς τους πληθυσμούς. Έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρή ελληνική βιομηχανία σημείωσε ο κ. Πλεύρης και τόνισε ότι στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα: “αν μπείτε στη DW, θα δείτε ότι στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σε νοσοκομεία”, τόνισε, για να αναφέρει:

Παράλληλα, υπάρχει χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους και επειδή παραγωγή κατά βάση είχε μεταφερθεί στην Ασία, κρατούσαν οι χώρες της Ασίας τις μεγάλες παραγωγές για να καλύψουν τους δικούς τους πληθυσμούς. Η Ελλάδα αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία, οπότε στα νοσοκομεία μας και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα”

Επάρκεια με γενόσημα

Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουμε πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία και συμπλήρωσε ότι όπου υπάρχουν υποκατάστατα – γιατί υπάρχουν υποκατάστατα – θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση  και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά μέσω Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες.

“Προσπαθούμε να βρούμε και κεντρικές λύσεις μέσω ΕΕ”, ανέφερε ακόμα μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αυξήσεις φαρμάκων παρά μόνο εάν δεν βγαίνουν κοστολογικά.

Μιλώντας για τις ελλείψεις σε φάρμακα για το αναπνευστικό, τόνισε μεταξύ άλλων ότι “εκεί θα κάνουμε τις μεγαλύτερες μας εισαγωγές. Στα αντιπυρετικά θα λέμε τα υποκατάστατα. Ο ΕΟΦ άμεσα θα ενημερώνει τους πολίτες εάν δεν βρίσκει κάποιο φάρμακο, ποια είναι τα άλλα που μπορεί να προμηθευτεί. Την ίδια ενημέρωση την έχουν και οι φαρμακοποιοί. Οι γιατροί, οι ίδιοι που συνταγογραφούν φάρμακα, θα ενημερώνονται για τα ελλειπτικά προκειμένου να ξέρουν να συνταγογραφήσουν αντίστοιχο θεραπευτικής αξίας και να μην ταλαιπωρείται κόσμος”.

 

Πηγές: ΕΡΤ