Πάνω από 4.700 γυναίκες διαγνώστηκαν έγκαιρα με καρκίνο του μαστού μέσω του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» και σήμερα υποβάλλονται σε θεραπείες δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με επίκεντρο το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως στη χώρα μας έχει γίνει για πρώτη φορά η αρχή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την πρόληψη του καρκίνου.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Δοξιάδης», υποσύνολο του οποίου αποτελεί το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά». Μέσω αυτού, μέχρι σήμερα έγιναν 80.000 μαστογραφίες σε πανελλαδικό επίπεδο και εντοπίστηκαν παθολογικά ευρήματα σε 4.700 γυναίκες, όπως ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης. Και συνέχισε:

«Πολλοί συγχέουν τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που γίνονται -ούτως ή άλλως- από τον ΕΟΔΥ, με το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και λένε ότι είναι το ίδιο. Δεν είναι. Κι αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά, που η ίδια η Πολιτεία πάει και βρίσκει τον πολίτη. Κι αυτό διαμορφώνει μια νέα κουλτούρα

Τι άλλο έρχεται

Σημαντικά θεμέλια στην υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο έθεσε, όμως, η χώρα μας -σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας- και με το πρόγραμμα της κατ’ οίκον νοσηλείας, που θα ξεκινήσει πιλοτικά με ογκολογικούς ασθενείς και με τη συνεργασία μεγάλων ογκολογικών νοσοκομείων, όπως είναι ο Άγιος Σάββας.

Ο Θάνος Πλεύρης, παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερη βαρύτητα στην ολοκλήρωση του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά στην εγκαθίδρυση πιο αποτελεσματικών και στοχευμένων πολιτικών από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας πάνω στην αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών, σημείωσε.

 «Ο καρκίνος απαιτεί καινοτόμες θεραπείες»

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των θεραπειών και κυρίως των καινοτόμων, καθώς όπως είπε, «ο καρκίνος αποτελεί κατ’ εξοχήν νόσημα που απαιτεί καινοτόμες θεραπείες» καθώς διεξάγονται σε παγκόσμιο επίπεδο εκατοντάδες σημαντικές ερευνητικές προσπάθειες για την παραγωγή καλύτερων και πιο αποτελεσματικών αντικαρκινικών θεραπειών.

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση του καρκίνου, ωστόσο, όπως πρόσθεσε απαιτεί και κονδύλια και για το λόγο αυτό προανήγγειλε διαρθρωτικά μέτρα για το φάρμακο εντός του 2023 και πλέον «όχι περιοριστικά», όπως διευκρίνισε.

«Η διαπραγμάτευση θα γίνεται με γνώμονα τον αριθμό των ασθενών και την τιμή του σκευάσματος, ενώ το ποσό που θα προκύπτει από αυτήν θα προστίθεται στον κρατικό προϋπολογισμό για το φάρμακο», είπε..

«Θα μπούμε σε καλύτερη μοίρα το επόμενο διάστημα και οι εταιρείες θα έχουν κίνητρα να φέρνουν στην Ελλάδα καινοτόμες θεραπείες», κατέληξε.