Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας  το θέμα της Ιατρικής Ευθύνης και των μηνύσεων και αγωγών που δέχονται οι γιατροί με την κατηγορία της ιατρικής αμέλειας.

Οι πέντε πρώτες ειδικότητες ιατρικής με τις περισσότερες καταγγελίες για ιατρικά σφάλματα, είναι:

Γυναικολογία, Γενική Χειρουργική, Αναισθησιολογία, Επείγουσα Ιατρική και Ακτινολογία. Από την πλευρά τους, οι γιατροί για να μειώσουν τον κίνδυνο, στην πλειονότητά τους (9 στους 10) δίνουν περισσότερη προσοχή στα φάρμακα και στις διαγνωστικές μεθόδους, ασκώντας αμυντική ιατρική.

Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά οδηγεί σε εκούσια κατάχρηση των ιατρικών υπηρεσιών και στην αύξηση της ιατρικής δαπάνης.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων, στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με θέμα «Ιατρική Ευθύνη: Από τη νομική θεωρία στην ιατρική πρακτική», από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ.Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: «Οι ιατροί είναι υπεύθυνοι για σφάλματα και αμέλειες, αλλά δεν θα πρέπει να διώκονται για επιπλοκές και παρενέργειες ώστε να μην συνεχίσουμε στη ζωή μας να ασκούμε αμυντική ιατρική και να λογοδοτούμε σε αμυντική Δικαιοσύνη».

Τόνισε επίσης την ανάγκη της ιατρικής κοινότητας «να βρεθεί μία λύση ώστε το ιατρικό προσωπικό, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα, να μην βρίσκεται στις αίθουσες των δικαστηρίων με αβάσιμες κατηγορίες».

Ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στο θέμα της νομοθετικής ρύθμισης που προώθησε εν μέσω έξαρσης της πανδημίας. Όπως είπε, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του ΠΙΣ, ψηφίστηκε ρύθμιση με την οποία περιορίζεται η αστική ευθύνη των γιατρών για περιστατικά COVID λόγω της επείγουσας ιατρικής ανάγκης. Σημείωσε μάλιστα ότι το συνολικό θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να συζητηθεί από την αρχή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κώστας Τσιάρας καθώς και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής τους τόνισαν την ανάγκη να ληφθεί μέριμνα για την ιατρική ευθύνη που οδηγεί στα δικαστήρια δεκάδες γιατρούς κάθε χρόνο, ενίοτε και χωρίς να υφίστανται πραγματικά δεδομένα.

Τι πρέπει να γίνει

Δικαστές και νομικοί επισήμαναν την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμού των πραγματογνωμόνων σε δίκες που αφορούν ιατρικά σφάλματα, με τη δημιουργία Προδικαστικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα λειτουργήσει ανασχετικά σε αβάσιμες δικαστικές προσφυγές.

Τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών, ώστε οι γιατροί να μην εξουθενώνονται εργασιακά και καθίστανται ευάλωτοι σε ιατρικά σφάλματα αλλά και η ανάγκη δημιουργίας ιατρικών πρωτοκόλλων σε όλες τις ειδικότητες, ώστε να αποτελούν οδηγό στην ιατρική πρακτική και μέτρο αποτίμησης σε περιπτώσεις ιατρικών σφαλμάτων.