Η Πολυπαραμετρική Μαγνητική Προστάτη αποτελεί την ακριβέστερη μέθοδο για τη διάγνωση, τον εντοπισμό, τη σταδιοποίηση και την παρακολούθηση των ασθενών με καρκίνο του προστάτη, τη δεύτερη συχνότερη κακοήθεια στον ανδρικό πληθυσμό. Μάλιστα, χάρη στη σημαντική διαγνωστική της ευαισθησία και την υψηλή αρνητική προγνωστική της αξία βρίσκει όλο και μεγαλύτερο πεδίο εφαρμογής τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για μια μικρής διάρκειας ανώδυνη εξέταση που εστιάζει μόνο στην απεικόνιση του προστάτη αδένα και επιτρέπει σε αρκετές περιπτώσεις την αποφυγή βιοψίας, ενώ σε όσες χρειάζονται βιοψία, μπορεί να δείξει με μεγαλύτερη ακρίβεια ποια περιοχή του προστάτη πρέπει να διερευνηθεί. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται και η λήψη τυχαίου δείγματος από τον αδένα, καθιστώντας λιγότερο επώδυνη και λιγότερο αιματηρή την όλη διαδικασία.

Τα χαρακτηριστικά της αυτά την κάνουν να υπερτερεί έναντι άλλων διαγνωστικών μεθόδων, καθώς συνοδεύεται από μια σειρά πλεονεκτημάτων για τον ασθενή. Ειδικότερα, οδηγεί στη διάγνωση κλινικά σημαντικών όγκων, περιορίζει τον αριθμό των απαιτούμενων διορθικών βιοψιών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο των επιπλοκών, ενώ αποτελεί έναν αξιόπιστο προγνωστικό οδηγό για την εξέλιξη της νόσου.  Μάλιστα, η διαγνωστική ευαισθησία της εξέτασης μπορεί κατά περιπτώσεις να φτάσει έως το 96% και η αρνητική προγνωστική της αξία έως το 98%.

 

Πολυπαραμετρική

Η διαδικασία της εξέτασης

Η Πολυπαραμετρική Μαγνητική Προστάτη δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία, πέρα από την οδηγία να είναι ο εξεταζόμενος νηστικός για δύο με τρεις ώρες.  Είναι ανώδυνη, διαρκεί μόλις 25 με 30 λεπτά, διενεργείται σε μαγνητικό τομογράφο με τον εξεταζόμενο σε ύπτια θέση, ενώ προηγείται η χορήγηση σκιαστικής ουσίας.

Το Διαγνωστικό Κέντρο Euromedica Τούμπας (Αριστοτέλειο), πάντα στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων, αξιοποιεί για την Πολυπαραμετρική Μαγνητική Προστάτη τον υπερσύγχρονο μαγνητικό τομογράφο Siemens Avanto 1.5T, ένα ευέλικτο και αξιόπιστο μηχάνημα, η ταχύτητα του οποίου τον καθιστά αποτελεσματικό για ένα ευρύ φάσμα κλινικών εφαρμογών.

Χάρη στις τεχνολογίες ενσωματωμένης σπείρας Tim+Dot System και AudioComfort, αλλά και του μεγάλου οπτικού πεδίου 50cm, ο μαγνητικός τομογράφος Siemens Avanto 1.5T  προσφέρει εξαιρετική ποιότητα εικόνας, υψηλή διαγνωστική ακρίβεια, ταχύτερη εξέταση και μάλιστα με μειωμένο θόρυβο, διευκολύνει την αξιολόγηση πολύπλοκων παθολογιών, ενώ είναι ιδανικός για άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Το εξειδικευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και ο σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι οι λόγοι που το διαγνωστικό κέντρο Euromedica Τούμπας έχει ταυτιστεί με την υψηλή αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Κι αυτό σε ένα φιλικό περιβάλλον, όπου η ανθρώπινη προσέγγιση προς τον εξεταζόμενο πρωταγωνιστεί.

 

Πολυπαραμετρική

Τα οφέλη της Πολυπαραμετρικής Μαγνητικής Προστάτη

Η Πολυπαραμετρική Μαγνητική Προστάτη, που παρέχει τόσο ανατομικά όσο και λειτουργικά δεδομένα για τον προστάτη, περιορίζει το πεδίο της εξέτασης στον αδένα και στις παρακείμενες δομές, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ακρίβεια. Έτσι, αποκλείει με μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά το ενδεχόμενο του καρκίνου, όταν υπάρχει υποψία. Την ίδια στιγμή μπορεί να εντοπίσει την ύποπτη εστία και να την οριοθετήσει, ώστε να ακολουθήσει η διορθική βιοψία, η οποία θα είναι στοχευμένη και θα καθοδηγηθεί με ακρίβεια στο ύποπτο σημείο.  Έτσι, αποφεύγονται τυχαίες διελεύσεις της βελόνας και περιορίζεται η ταλαιπωρία του εξεταζόμενου, ενώ λαμβάνεται το κατάλληλο υλικό για την ιστολογική εξέταση και όχι τυχαία δείγματα.

Επίσης, προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες και για την τοπική σταδιοποίηση του καρκίνου του προστάτη, είναι σημαντικό εργαλείο για τον σχεδιασμό της θεραπευτικής μεθόδου, ενώ μπορεί να προβλέψει και την αποτελεσματικότητά της. Αποτελεί παράλληλα ένα χρήσιμο μέσο και για την παρακολούθηση πασχόντων από καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής ή μετά από μια χειρουργική επέμβαση, ενώ μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως πιθανές υποτροπές σε ασθενείς με υψηλό PSA μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Η ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια της Πολυπαραμετρικής Μαγνητικής Προστάτη στον εντοπισμό των κλινικά σημαντικών καρκινικών όγκων, που έχει ως αποτέλεσμα και την πιο στοχευμένη επιλογή θεραπείας, αλλάζει τα δεδομένα για τον ασθενή.

 

INFO!

Euromedica Τούμπας (Αριστοτέλειο)

Γρ. Λαμπράκη 35 & Αγ. Δημητρίου 193,Τούμπα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 901212