«Πράσινο φως» έλαβε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ένα ακόμα φάρμακο κατά της παχυσαρκίας.

Πρόκειται για Zepbound της φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly, το οποίο έλαβε έγκριση στις 8 Νοεμβρίου από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) «για τη μακροχρόνια διαχείριση βάρους σε ενήλικες με παχυσαρκία ή υπερβαρότητα και τουλάχιστον μία πάθηση σχετιζόμενη με το σωματικό βάρος (όπως υπέρταση, διαβήτης τύπου 2 ή υψηλή χοληστερόλη), ως συμπληρωματική αγωγή σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων και σε αυξημένη σωματική δραστηριότητα».

Σύμφωνα με δηλώσεις του John Sharretts, M.D., διευθυντή στο Τμήμα Διαβήτη, Διαταραχών Λιπιδίων και Παχυσαρκίας του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA «η παχυσαρκία και η υπερβαρότητα αποτελούν σοβαρές καταστάσεις δυνητικά σχετιζόμενες με κάποιες από τις κύριες αιτίες θανάτου, όπως οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο διαβήτης. Υπό το πρίσμα των αυξανόμενων ποσοστών τόσο της παχυσαρκίας όσο και της υπερβαρότητας στις ΗΠΑ, η σημερινή έγκριση καλύπτει μια ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη».

Στο «πράσινο φως» οδήγησαν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών φάσης 3 SURMOUNT-1 και SURMOUNT-2, στις οποίες οι ασθενείς που έλαβαν το Zepbound ως συμπλήρωμα σε έναν τρόπο ζωής με δίαιτα χαμηλών θερμίδων και σωματική άσκηση, σημείωσαν σημαντική απώλεια βάρους, μεγαλύτερη των 23 κιλών για το ένα τρίτο των συμμετεχόντων συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου (1.5%).

Η διάθεση του Zepbound στις αμερικανικές αγορές εκτιμάται προς τα τέλη του 2023 και θα κυκλοφορεί υπό μορφή ενέσιμου σε έξι δόσεις (2,5mg, 5mg, 7,5mg, 10mg, 12,5mg και 15mg). Η συχνότητα θα είναι μία φορά την εβδομάδα με τη δόση να αυξάνει σε διάστημα τεσσάρων έως 20 εβδομάδων, και μέγιστη τα 15 mg άπαξ.

Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες

Ανάμεσα στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, ο FDA αναφέρει ναυτία, διάρροια, έμετο, δυσκοιλιότητα, κοιλιακή δυσφορία και πόνο, τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, κόπωση, αντιδράσεις υπερευαισθησίας (αλλεργίες) όπως πυρετό και εξάνθημα κυρίως, ερυγές (ρέψιμο), τριχόπτωση και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.