Μια νέα δωρεάν υπηρεσία έρχεται προκειμένου οι πολίτες να κάνουν τις καταγγελίες ή τα παράπονα τους για τον προσωπικό τους γιατρό.

Αν και ακόμη πάνω από τους μισούς Έλληνες δεν έχουν εγγραφεί στο προσωπικό γιατρό το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να ενεργοποιήσει τον νέο αυτό μηχανισμό ελέγχου, ώστε να διασφαλίσει ότι οι πολίτες δεν θα πληρώνουν τις επισκέψεις και γενικότερα θα εξυπηρετούνται κανονικά.

Ο νέος μηχανισμός θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να παραπονείται, εάν τυχόν επισκεφτεί προσωπικό γιατρό και είτε καθυστερήσει να τον δει, είτε δεν τηρήσει το ραντεβού του, είτε του ζητήσει χρήματα.

Στην περίπτωση που θα πιστοποιείται ότι υπάρχει προσωπικός γιατρός που επιχείρησε να χρεώσει τον εγγεγραμμένο πολίτη, η σύμβασή του θα διακόπτεται αυτομάτως με τον ΕΟΠΥΥ ενώ αναμένεται να θεσπιστούν και ποινές.

Ταυτόχρονα ο ίδιος μηχανισμός θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να αξιολογεί το προσωπικό γιατρό. Στην περίπτωση που για έναν ιδιώτη συμβεβλημένο υπάρχουν πολλά παράπονα για την εξυπηρέτηση των πολιτών, θα του γίνεται αρχικά σύσταση ενώ εάν και πάλι δεν τηρεί τα όσα έχει δεσμευτεί θα διακόπτεται η σύμβαση του.