Σε χαμηλές πτήσεις κυμαίνονται οι εγγραφές των πολιτών στον προσωπικό γιατρό ενώ και οι γιατροί από την πλευρά τους δείχνουν αναιμικό ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο νέο θεσμό.

Σύμφωνα με στοιχεία από την ιστοσελίδα prosopikos.gov.gr έως τώρα οι εγγραφές στον προσωπικό γιατρό φτάνουν τα 4.605 εκατομμύρια, ενώ οι διαθέσιμες θέσεις για εγγραφή αγγίζουν τα 1.597 εκατομμύρια. Σε ποσοστά, το 48,1% των πολιτών δεν έχει κάνει ακόμη εγγραφή του. Βάση των ίδιων στοιχείων το σύνολο των Προσωπικών Γιατρών είναι 3.321. Από αυτούς του δημοσίου είναι 2.226 και του ιδιωτικού τομέα 1.095.

Προς νέα παράταση

Ένα ερώτημα που απασχολεί είναι τι θα γίνει με τις “ποινές” για όσους δεν έχουν ακόμη γραφτεί σε προσωπικό γιατρό οι οποίες θα ξεκινούσαν από 1η Δεκεμβρίου

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν  πως θα δοθεί επιπλέον παράταση, ακόμη ενός μήνα και έτσι τα “πέναλτι” θα ισχύουν από τον Ιανουάριο.

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι οι ποινές προβλέπουν πως όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό, θα επιβαρύνονται με πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές.

Από τη νέα χρονιά όμως τα ανωτέρω πρόστιμα, σύμφωνα με το υπουργείου Υγείας, προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10% επιπλέον.

Από την άλλη όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1ης/1/2023 κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.