Σε μεγάλο «αγκάθι» για την πορεία υλοποίησης του προσωπικού γιατρού εξελίσσεται η έλλειψη ιατρικού προσωπικού.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μέχρι σήμερα, παραμένουν ακάλυπτες 1,56 εκατομμύριο διαθέσιμες θέσεις για εγγραφή σε προσωπικό γιατρό σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό το αρμόδιο υπουργείο Υγείας εξετάζει να δώσει επιπλέον κίνητρα, προκειμένου να προσελκύσει τους γιατρούς.

Όπως εξάλλου υποστήριξε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το 15% έως 20% των παθολόγων της Αττικής κάνουν χρήση του δικαιώματος σύμβασης ως προσωπικοί γιατροί, με μικρότερο αριθμό εγγεγεγραμμένων πολιτών. Μάλιστα εκτίμησε πως εάν συμμετείχαν όλοι, θα είχε καλυφθεί η ζήτηση για εγγραφή από την πλευρά των πολιτών.

 

Τι σχεδιάζεται

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό ο κ. Πλεύρης προανήγγειλε πως έρχονται νέες αλλαγές για να βρεθούν γιατροί.

Ειδικότερα:

Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως ώστε οι παθολόγοι από το ΕΣΥ να γίνουν προσωπικοί γιατροί όταν θα κάνουν ιδιωτικό έργο.

Για το λόγο αυτό θα έχουν τη δυνατότητα 2 φορές την εβδομάδα, να παρέχουν υπηρεσίες προσωπικού γιατρού εγγράφοντας στη λίστα τους 857 ασθενείς.

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας αναμένεται σε επόμενη ρύθμιση να εντάξει με ξεχωριστό κονδύλι τις ειδικές καρδιολογικές εξετάσεις, ώστε όσοι καρδιολόγοι γίνουν προσωπικοί γιατροί να αμείβονται ξεχωριστά για τις ειδικές εξετάσεις και μάλιστα χωρίς clawback (σ.σ: υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης).

Μέχρι σήμερα, έχουν εγγραφεί στον θεσμό 4,67 εκατομμύρια πολίτες, 3.337 προσωπικοί γιατροί, από τους οποίους οι 2.227 προέρχονται από δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και οι 1.110 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.