Στον «πάγο» φαίνεται ότι είναι ο προσωπικός γιατρός καθώς ο θεσμός παρότι είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους έξι μήνες, συνεχίζει να έχει πολλά προβλήματα για την πλήρη  υλοποίηση του.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία! Από τους περίπου 4.800.000 εγγεγραμμένους πολίτες, υπολείπονται ακόμη 4 εκατ. ώστε να καλυφθεί το σύνολο της χώρας.

Η μεγαλύτερη δυσκολία εξεύρεσης γιατρών εντοπίζεται στην Αττική και ακολουθούν και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα και νησιά της χώρας.

Από την πλευρά τους οι γιατροί συνεχίζουν να έχουν αναιμικό ενδιαφέρον αφού ζητούν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στη συνεργασία τους με το δημόσιο σύστημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τους τελευταίους τρεις μήνες εντάχθηκαν μόλις 52 προσωπικοί γιατροί.

Συγκεκριμένα από τους 3.333 γιατρούς τον Νοέμβριο, οι γιατροί που προθυμοποιήθηκαν να δηλώσουν συμμετοχή έως τον Φεβρουάριο, έφτασαν στο σύνολό τους 3.385.

Προς νέα αναβολή

Έτσι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ενόψει εκλογών δεν προτίθεται να εφαρμόσει τα πρόστιμα που προβλέπονται για όσους δεν έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό από την 1η Απρίλιου αλλά ούτε και να δώσει επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι στα “αντικίνητρα” περιλαμβάνεται η πρόσθετη συμμετοχή του πολίτη κατά ποσοστό 10% στη συμμετοχή του στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και λοιπές παροχές.

Από κάποια ημερομηνία και μετά (η οποία θα καθοριστεί εκ νέου) τα ανωτέρω προβλεπόμενα πρόστιμα θα προσαυξηθούν κατά ποσοστό 10%.

Αντίστοιχα αναμένεται να ισχύσουν και “κίνητρα” , όπως είναι η προτεραιότητα στον προγραμματισμό των επισκέψεών των πολιτών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, αλλά και στις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Αντίθετος με τις “ποινές” ο ΠΙΣ

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν αντιταχθεί ευθέως στην εφαρμογή “ποινών”. Τονίζουν δε την πάγια θέση τους, πως ο προσωπικός γιατρός είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση του κάθε ασθενή.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ανέφερε πως αποτελεί λάθος προσέγγιση να εξαναγκάζεις τον πολίτη να λάβει ιατρικές υπηρεσίες, «τη στιγμή που η αποτελεσματικότερη λύση, είναι η ελευθερία επιλογής γιατρού», τονίζει και προσθέτει:

«Ένα σύστημα που βασίζεται στις ποινές δεν είναι καλό σύστημα, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ιατρικές υπηρεσίες. Η ουσία στην προκειμένη περίπτωση και στο εν λόγω σύστημα, είναι να μπορούμε να έχουμε έναν επαρκή αριθμό γιατρών και η σχέση μεταξύ ασθενούς και προσωπικού γιατρού να είναι ουσιαστική και όχι τυπική. Να μην τρέχει δηλαδή ο ασθενής σε περιοχή στην οποία είναι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του».