Μια νέα σελίδα στην επιστήμη της ορθοπαιδικής χειρουργικής γράφτηκε πριν από λίγες ημέρες στην κλινική Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης με την πρωτοποριακή αρθροσκοπική αποκατάσταση που διενήργησε ο Ιωσήφ Γαβριηλίδης, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διευθυντής της Δ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου και επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου της ΚΑΕ ΠΑΟΚ.

Πρωτοποριακή επέμβαση

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε αρθροσκοπική μεταμόσχευση μηνίσκου με ταυτόχρονη αντιμετώπιση έσω και οπίσθιας-έξω αστάθειας ΔΕ γονάτου σε ασθενή με αδυναμία πλήρους στήριξης και πρώιμη έναρξη οστεοαρθρίτιδας.

Πρόκειται για ένα σπάνιο περιστατικό αθλητιατρικής που αφορά 45χρονο πρώην επαγγελματία αθλητή με ιστορικό πολλαπλών χειρουργικών επεμβάσεων, ο οποίος αδυνατούσε πλέον να σταθεροποιήσει το γόνατό του με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά του και βέβαια να μην μπορεί να αθληθεί.

Τα βήματα της πρωτοποριακής αρθροσκοπικής αποκατάστασης

Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης ο κ. Γαβριηλίδης προέβη σε μεταμόσχευση έσω μηνίσκου με custom made πρόθεμα με οστικά τεμάχια, κατόπιν ειδικής παραγγελίας από τις ΗΠΑ. Με το μόσχευμα του μηνίσκου ο ορθοπαιδικός χειρουργός κατάφερε να αποσοβήσει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας στον ασθενή.

Στη συνέχεια προχώρησε σε αποκατάσταση της οπίσθιας έξω γωνίας με αυτομόσχευμα ημιτενοντώδους από το ΑΡ γόνατο του ασθενούς. Το τρίτο στάδιο της επέμβασης αφορούσε την ενίσχυση του έσω πλαγίου συνδέσμου (advancement) με συνθετική ταινία υποκατάστατο συνδέσμου και διοστικές άγκυρες. Όπως εξηγεί ο κ. Γαβριηλίδης η αποκατάσταση της οπίσθιας έξω γωνίας και η ενίσχυση του έσω πλαγίου συνδέσμου ήταν επιβεβλημένες λόγω της έσω και oπίσθιας έξω αστάθειας του ασθενούς που είχε ως αποτέλεσμα το γόνατό του να εξαρθρώνεται με την εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων.

Η πρωτοπορία της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης έγκειται στο γεγονός ότι αυτές οι τρεις τεχνικές δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ ταυτόχρονα στην Ελλάδα, αλλά ακόμη και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Η πρωτοποριακή αρθροσκόπηση που διενήργησε ο κ. Γαβριηλίδης κρίθηκε απολύτως επιτυχημένη και ο ασθενής έλαβε εξιτήριο μετά από δύο μέρες, ακολουθώντας πλέον πρόγραμμα φυσιοθεραπειών με στόχο να επανέλθει στο προγενέστερο επίπεδο δραστηριοτήτων του το συντομότερο δυνατό.

Πρωτοποριακή αρθροσκοπική αποκατάσταση στο Ιατρικό Διαβαλκανικό από τον ορθοπαιδικό-χειρουργό Δρ. Ι. Γαβριηλίδη

Ι. Γαβριηλίδης: Εμπειρία, εξειδίκευση και ενδιαφέρον για τον άνθρωπο

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ακριβής διάγνωση και η αναλυτική εκτίμηση στην οποία προέβη ο κ. Γαβριηλίδης στην περίπτωση του 45χρονου πρώην επαγγελματία αθλητή καθώς επίσης και η λεπτομερής περιγραφή της χειρουργικής επέμβασης στην οποία θα υποβαλλόταν ο ασθενής, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο, ώστε ο τελευταίος να εμπιστευτεί τον κ. Γαβριηλίδη, έχοντας προηγουμένως επισκεφθεί σειρά άλλων ορθοπαιδικών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση του ασθενούς έπαιξαν ταυτόχρονα η πολυετής εμπειρία και η εξειδίκευση του κ. Γαβριηλίδη στις αθλητικές κακώσεις, στις πιο σύγχρονες τεχνικές αποκατάστασης και στην αθλητιατρική, καθώς επίσης και η ανθρωποκεντρική προσέγγισή του σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Εξάλλου, καταλυτική συνδρομή στην επιτυχή έκβαση της πρωτοποριακής αρθροσκοπικής αποκατάστασης  είχε η ομάδα του κ. Γαβριηλίδη στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. «Έδωσε τον καλύτερο εαυτό της σε αυτή την ιδιαίτερα σύνθετη και τεχνικά απαιτητική επέμβαση. Χωρίς την παρουσία τους δεν θα είχε επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα», τόνισε ευχαριστώντας την ομάδα του ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διευθυντής της Δ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού και επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου της ΚΑΕ ΠΑΟΚ.

«Με τη σειρά μου υπόσχομαι ότι η Δ΄ Ορθοπαιδική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου θα είναι πάντα πρωτοπόρα με όλες τις σύγχρονες τεχνικές και πάντα δίπλα στον ασθενή με στόχο μόνο το καλύτερο αποτέλεσμα για την υγεία του», κατέληξε ο κ. Γαβριηλίδης.

Πρωτοποριακή αρθροσκοπική αποκατάσταση στο Ιατρικό Διαβαλκανικό από τον ορθοπαιδικό-χειρουργό Δρ. Ι. Γαβριηλίδη

INFO!

Ιωσήφ Γαβριηλίδης

Ορθοπαιδικός– Αθλίατρος