Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη

 

Πρωτοποριακές μεθόδους στη θεραπεία της Καλοήθους Υπερπλασίας Προστάτη εφαρμόζει η κορυφαία ουρολογική ομάδα U4U. Συγκεκριμένα, η μέθοδος της διουρηθρικής προστατεκτομής με χρήση laser HoLEP (Holmium Laser) αποτελεί την πλέον σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική λύση που συνδυάζει αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Μάλιστα, τελευταία λέξη της τεχνολογίας που αφορά στη συγκεκριμένη μέθοδο αποτελεί το Low Power HoLEP, ένα πολύτιμο εργαλείο, ακόμα πιο εξελιγμένο, με πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή, που κάνει χρήση του laser χαμηλής έντασης και εξελίσσει την κλασική θεραπεία HoLEP.

 

Τι είναι το κλασικό HoLEP;

Το HoLEP είναι μια σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική λύση για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, που συνδυάζει αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, ενώ συνοδεύεται από μια σειρά ωφελειών για τον ασθενή. Έτσι, μειώνει την πιθανότητα αιμορραγιών, ελαχιστοποιεί τον χειρουργικό χρόνο, επιτρέπει την αφαίρεση του καθετήρα στο πρώτο 24ωρο, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να αναρρώσει πολύ ταχύτερα και να επιστρέψει στις συνήθεις δραστηριότητές του χωρίς πρόβλημα.

Ειδικότερα, με το HoLEP γίνεται εκπυρήνιση του αδενώματος, το οποίο προωθείται στην κύστη και αφαιρείται ακολούθως με ειδικό εργαλείο (morcellator). Η εν λόγω τεχνική ενδείκνυται και για πολύ μεγάλα αδενώματα που υπερβαίνουν τα 150 γρ.

HoLEP

Οι διαφορές του Low Power HoLEP

Το Low Power HoLEP κάνει ένα βήμα πιο πέρα. Με δεδομένο ότι στις περιπτώσεις που εφαρμόζεται η τεχνική HoLEP για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη διαπιστώθηκε τα τελευταία χρόνια πως δεν απαιτείται τόση ένταση κατά τη χρήση του laser, αυτή άρχισε σταδιακά να μειώνεται από τα 100W στα 40W, με παράλληλη μείωση της συχνότητας από 50 σε 20Hz. Μάλιστα, μετά από πολλές εφαρμογές, διαπιστώθηκε πως η διαδικασία είναι το ίδιο ασφαλής και αποτελεσματική με τη high power προσέγγιση, παρά την αλλαγή των δεδομένων.

Παράλληλα, μειώνει κατά σχεδόν ένα τρίτο την κατανάλωση ενέργειας, ενώ και τα πρώιμα μετεγχειρητικά συμπτώματα αποθήκευσης είναι λιγότερο έντονα και με μικρότερη διάρκεια.

Όσο για τον ασθενή, η ανάγκη για λιγότερη ενέργεια από τη συνήθη κατά την εκπυρήνιση του αδενώματος που προωθείται στην κύστη έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση λιγότερων ερεθιστικών φαινομένων, καθώς το laser καυτηριάζει με πολύ μικρότερη ένταση.

Η βασική αυτή διαφορά ανοίγει τον δρόμο για την ταχύτερη επάνοδο του ασθενή μετά την επέμβαση, για την αποφυγή συχνοουριών, αλλά και για τον περιορισμό ενοχλητικών συμπτωμάτων, όπως είναι το τσούξιμο. Συνολικά, η ακόμα λιγότερο επεμβατική μέθοδος του Low Power HoLEP μεταφράζεται σε ακόμα μικρότερη επιβάρυνση του ασθενή.

Μάλιστα, η χαμηλή ένταση του laser στη συγκεκριμένη τεχνική δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως δεν είναι ανάλογων αξιώσεων με την κλασική μέθοδο HoLEP σε αποτελεσματικότητα, σε ό,τι αφορά το βάρος του αδενώματος που αφαιρείται, στη διεγχειρητική αιμορραγία, στη διάρκεια του χειρουργείου, αλλά και σε ό,τι αφορά τυχόν επιπλοκές. Έτσι, ο χειρουργός-ουρολόγος έχει στη διάθεσή του μια μέθοδο λιγότερο επεμβατική για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, αλλά το ίδιο αποτελεσματική με το κλασικό χειρουργείο HoLEP.

 

Στην αιχμή της ιατρικής τεχνολογίας

Πάντα στην αιχμή της ιατρικής τεχνολογίας, η ομάδα της U4U εφαρμόζει με επιτυχία όλες τις τεχνικές HoLEP για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, συμβαδίζοντας με τις τελευταίες ιατρικές εξελίξεις προς όφελος των ασθενών.

 

Ανδρέας Ανδρέου

INFO!

Δρ Ανδρέας Ανδρέου

Χειρουργός – Ουρολόγος