Η νέα αξονική τομογραφία ιδιαίτερα χαμηλής ακτινοβολίας (Low Dose CT) αποτελεί την ευκολότερη και ασφαλέστερη εξέταση που μπορεί να εντοπίσει κακοήθεια στον πνεύμονα ακόμη από τα πολύ πρώιμα στάδια, εξασφαλίζοντας την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη αντιμετώπιση.

 

Υπάρχει διαφορά μεταξύ αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης και παραδοσιακής ακτινογραφίας κατά τον έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα; Ο τύπος αξονικής τομογραφίας που συνιστάται για έλεγχο καρκίνου του πνεύμονα είναι μια μορφή αξονικής τομογραφίας γνωστή ως σπειροειδής ή ελικοειδής αξονική τομογραφία. Η λυχνία παραγωγής ακτίνων Χ περιστρέφεται συνεχώς σε σπειροειδή κίνηση γύρω από το σώμα και λαμβάνει αρκετές τρισδιάστατες εικόνες των πνευμόνων. Αυτές οι λήψεις είναι πολύ λεπτομερείς και μπορούν να δείξουν καρκίνο του πνεύμονα πρώιμου σταδίου που μπορεί να είναι πολύ μικρός για να ανιχνευθεί από μια παραδοσιακή ακτινογραφία.

 

αξονική τομογραφία

 

Οι παραδοσιακές ακτίνες Χ μπορούν να αναγνωρίσουν τους καρκίνους του πνεύμονα στο μέγεθος μιας δεκάρας, ενώ οι σπειροειδείς αξονικές τομογραφίες μπορούν να αποκαλύψουν ανωμαλίες στους πνεύμονες στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. Αυτή είναι μια κρίσιμη διαφορά, καθώς όσο μικρότερος είναι ο όγκος όταν ανιχνεύεται τόσο λιγότερο πιθανό είναι τα καρκινικά κύτταρα να έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτό σημαίνει περισσότερες επιλογές θεραπείας και περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

 

 

Τα οφέλη της Low Dose CT

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει πετύχει να μειώσει στο ελάχιστο τη δόση ακτινοβολίας που δέχεται ο ασθενής κατά τη διάρκεια μιας ελικοειδούς αξονικής τομογραφίας. Έτσι, προτάθηκε και σήμερα χρησιμοποιείται η μέθοδος της χαμηλής δόσης αξονικής τομογραφίας (Low Dose CT).

Σε σύγκριση με μια εξέταση συμβατικής CT θώρακος η σάρωση χαμηλής δόσης CT για καρκίνο του πνεύμονα χρησιμοποιεί περίπου 5 φορές λιγότερη ακτινοβολία. Αν και η έκθεση σε ακτινοβολία από σάρωση CT χαμηλής δόσης είναι υψηλότερη από μια τυπική ακτινογραφία, τα οφέλη από τη λήψη ενός τέτοιου ελέγχου υπερτερούν δραματικά των κινδύνων να μην γίνει ο έλεγχος, ειδικά αν υπάρχει υψηλή πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.

Έτσι, έχει καθιερωθεί στη διεθνή βιβλιογραφία σε ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, όπως βαρείς καπνιστές, ασθματικούς κ.α., να γίνεται προληπτικός ακτινολογικός έλεγχος του θώρακα για αποκλεισμό καρκίνου. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε την κλασική μέθοδο ακτινογραφίας, λόγω της υψηλής δόσης που είχε η συμβατική ελικοειδής αξονική τομογραφία. Η σύγχρονη τεχνολογία της χαμηλής δόσης αξονικής τομογραφίας μάς επιτρέπει να εκτελούμε προληπτικές εξετάσεις με πολύ χαμηλότερη δόση ακτινοβολίας.

 

Low Dose CT

INFO!

Κλινική “ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ”

55236 Πανόραμα

Θεσσαλονίκη

Τ. 2310 390942

Φ. 2310 341828

www.klinikiagiosloukas.gr