Θλιβερή πρωτιά στην κατάχρηση των αντιβιοτικών και στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις κατέχει η Ελλάδα.
Σε εκδήλωση με τίτλο “Μήπως δανειζόμαστε από τα παιδιά μας μεγάλο υγειονομικό κεφάλαιο;” έγινε αναφορά στην μικροβιακή αντοχή και τις επιπτώσεις της στη Δημόσια Υγεία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Όπως ανέφερε η κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ-Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια, Α’ Παθολογική-Λοιμωξιολογική Κλινική Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ», Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Ακαδημαϊκός Academia Europaea, «σύμφωνα με στοιχεία της τελευταίας επίσημης έρευνας του ΚΕΕΛΠΝΟ (Νοέμβριος 2015) οι μισοί ενήλικες έχουν πάρει μία φορά τουλάχιστον αντιβίωση τον τελευταίο χρόνο. Το 71% των παιδιών (κάτω των 18 ετών) έχει κάνει το ίδιο. 1 στους 4 έχουν καταναλώσει αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού, τα οποία είχε από προηγούμενη χρήση στο σπίτι (36%). Από αυτούς, η χρήση έγινε για απλή περίπτωση συναχιού (90,7%), πονόλαιμου (76,8%), πυρετού (66,9%), διάρροιας (90,8%) δηλαδή 100% για ιώσεις.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ) και του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας, με την υποστήριξη της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φαρμακοοικονομίας (ΕΕΕΦ).
Ανάγκη για λήψη μέτρων
Όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι είναι μεγάλη ανάγκη να ληφθούν μέτρα κατά της κατάχρησης των αντιβιοτικών. Η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με την μεγαλύτερη μικροβιακή αντοχή, η οποία υπολογίζεται ότι θα επιφέρει 70.000 θανάτους μέχρι το 2050. Στην Ευρώπη γίνονται ήδη συντονισμένες προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς η κατάσταση αυτή επηρεάζει τους πάντες στο περιβάλλον.
Νοσοκομειακή περίθαλψη
Ο κ. Γκίκας, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι εξελίξεις είναι μάλλον θετικές, λόγω των αυστηρών μέτρων που έχουν ληφθεί. Ενδεικτικά, ασθενείς που έχουν προσβληθεί από ανθεκτικά μικρόβια απομονώνονται, ενώ τα πρωτόκολλα υγιεινής των χώρων και των ατόμων που τους περιβάλλουν (ιατροί, επισκέπτες) τηρούνται σχολαστικά.
Τρόποι αντιμετώπισης
Η Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος κα. Φλώρα Κοντιπίδου, τόνισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης απέναντι στη μικροβιακή αντοχή. Η αποτελεσματική ενημέρωση και επικοινωνία των εμπλεκόμενων φορέων, η ενίσχυση της επιτήρησης καθώς και η λήψη στενότερων προληπτικών μέτρων θα πρέπει να μπουν στο επίκεντρο. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία για σωστό οικονομικό σχεδιασμό και επενδύσεις με βάση τις ανάγκες της χώρας, αλλά και για έρευνα για φάρμακα και άλλα εργαλεία.
Οικονομικές επιπτώσεις
Ο κ. Αθανασάκης, Οικονομολόγος Υγείας, μίλησε για τις οικονομικές επιπτώσεις της κατάχρησης αντιβιοτικών. Όπως είπε: ” Η μικροβιακή αντοχή οδηγεί σε αυξημένες ανάγκες φροντίδας. Αλλά και σημαντικές δαπάνες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Για τον ασθενή ενδεχόμενη θνησιμότητα, κακή ποιότητα ζωής, απουσία από την εργασία/ διαφυγόντα έσοδα. Στο νοσοκομείο, οικονομική από την νοσηλεία αλλά και την ανάγκη ανάπτυξης δομών. Για παράδειγμα το κόστος ανά ημέρα νοσηλείας στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία (συμπεριλαμβανομένων των μισθών του προσωπικού) είναι περί τα 450 Ευρώ ανά ημέρα και στην εντατική, περί τα 1.800 ευρώ, με μέσο όρο νοσηλείας τις δέκα ημέρες. Η χώρα χάνει περίπου 1,83 δισ. το χρόνο λόγω της αντοχής (φάρμακα, νοσηλεία, έλλειμμα παραγωγικότητας κ.α). Η αντοχή είναι στην πρώτη δεκάδα των παθήσεων για το κόστος στο σύστημα υγείας, όπως η καρδιακή νόσος, τα νεοπλάσματα, ο διαβήτης”.
Έλεγχος λοιμώξεων
Αυτό που τονίστηκε ήταν πως η διαχείριση της μικροβιακής αντοχής και κατ’ επέκταση ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι σημαντικός παράγοντας για την επιβίωση των υγειονομικών συστημάτων, καθώς το κόστος είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Για την αντιμετώπιση του κρίνεται απαραίτητη η χρηματοδότηση των προγραμμάτων ελέγχου λοιμώξεων. Καθώς και δημιουργία Τμημάτων Ελέγχου Λοιμώξεων στα ελληνικά νοσοκομεία. Όπως και η ύπαρξη τουλάχιστον ενός λοιμωξιολόγου, σε κάθε νοσοκομείο της χώρας.
Το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό είναι απαραίτητο. Οι αποτελεσματικές παρεμβάσεις θα επέλθουν μόνο μετά από εξειδικευμένη εκπαίδευση των ιατρών αλλά και των ασθενών.
Πηγή: healthpharma