Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται και οι ελληνικές υγειονομικές αρχές μετά το ξέσπασμα νέου κύματος κορωνοϊού στην Κίνα.

Τόσο οι αρμόδιες αρχές του υπουργείου Υγείας όσο και ο ΕΟΔΥ παρακολουθούν στενά τα επιστημονικά δεδομένα από την Κίνα, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν πράγματι υπάρχει κίνδυνος νέας μετάδοσης στην Ευρώπη συνεπώς και στη χώρα μας, αλλά και για να εκτιμήσουν συνολικά την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Κίνα τα τελευταία χρόνια έχει ακολουθήσει αυτή την πολιτική zero Covid με αυστηρούς περιορισμούς, έκανε συνέχεια lockdown, κάνανε πολλά τεστ με αποτέλεσμα η φυσική ανοσία ή γενικά να πούμε η υβριδική ανοσία, ο συνδυασμός ανοσίας δηλαδή από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό να μην είναι σε καλά επίπεδα.

Και συνέχισε λέγοντας πώς αυτό « έχει σαν συνέπεια από τη στιγμή που αναστρέψανε τα μέτρα ο ιός να αρχίζει να εξαπλώνεται όπως εξαπλώνεται και στο υπόλοιπο μέρος του κόσμου, πιο γρήγορα, γιατί δεν υπάρχει αυτή η υβριδική ανοσία και αυτό έχει σαν συνέπεια να έχουμε μια μεγάλη έξαρση αυτή τη στιγμή στην Κίνα»,

Κοινή πολιτική

Σε έκτακτη συνεδρίαση της η Κομισιόν αποφάσισε ότι επιβάλλεται οι χώρες της ΕΕ να λάβουν μέτρα από κοινού εάν χρειασθεί πράγμα που σημαίνει ότι και η χώρα μας προτίθεται να συντονιστεί με τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε.

Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι προς το παρόν είναι νωρίς να ληφθούν κάποια μέτρα προστασίας ή να επιβληθούν περιορισμοί συνολικά σε ταξιδιώτες από την Κίνα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία το θέμα.

Καθησυχάζει το ECDC

Καθησυχαστικό εμφανίζεται και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων το ECDC, καθώς θεωρεί ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης και εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού, κάτι που προστατεύει τους πληθυσμούς ενώ οι παραλλαγές που καταγράφονται στην Κίνα κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ.