Παγκόσμιο συναγερμό έχουν προκαλέσει τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο Food Additives and Contaminants, σύμφωνα με τα οποία τα -περιβαλλοντικά φιλικά- καλαμάκια, περιέχουν “παντοτινά χημικά” που περνούν και στον οργανισμό μας, αλλά και στο περιβάλλον.

Τα καλαμάκια από φυτικά υλικά, όπως το χαρτί και το μπαμπού, συχνά διαφημίζονται ως πιο βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον από αυτά που κατασκευάζονται από πλαστικό”, δήλωσε ο Thimo Groffen, Ph.D., συγγραφέας της μελέτης και περιβαλλοντικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας. “Ωστόσο, η παρουσία σε αυτά PFAS (γνωστές και ως “παντοτινές χημικές ουσίες”, επειδή διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν διασπαστούν) δείχνει πως ο παραπάνω ισχυρισμός δεν είναι απαραίτητα αληθινός”.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συγκεντρώσεις PFAS σε 39 εμπορικά σήματα και ειδικότερα σε καλαμάκια κατασκευασμένα από χαρτί, μπαμπού, γυαλί, ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό. Όσον αφορά τα χάρτινα καλαμάκια, βρήκαν ότι το 90% περιείχαν τέτοιου είδους χημικές ουσίες.

Τα καλαμάκια από μπαμπού -μια άλλη πράσινη εναλλακτική λύση- ήταν στη δεύτερη θέση με 80%. Το 75% των πλαστικών και το 40% των γυάλινων επίσης βρέθηκε πως περιείχαν PFAS. Τα καλαμάκια από ανοξείδωτο ατσάλι ήταν τα μοναδικά που δεν περιείχαν καθόλου PFAS.

Γιατί είναι επικίνδυνες οι PFAS

Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), οι οποίες περιλαμβάνουν πάνω από 4.700 χημικές ουσίες, αποτελούν ομάδα ανθρωπογενών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως και συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στους ανθρώπους και στο περιβάλλον.

Οι ουσίες αυτές είναι γνωστές και ως “παντοτινά χημικά” καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικές όταν βρίσκονται στο περιβάλλον και στους οργανισμούς. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας όπως βλάβη στο ήπαρ, παθήσεις του θυρεοειδούς, παχυσαρκία, προβλήματα γονιμότητας και καρκίνο.