Μπορεί η γρίπη να δείχνει τα δόντια της  αλλά το αργότερο σε ένα μήνα θα αρχίσει να υποχωρεί.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, μεταξύ αυτών και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μείωση των περιστατικών γρίπης και άλλων ιώσεων αναμένεται να σημειωθεί προς τα τέλη Φλεβάρη.

Αναλυτικότερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην τηλεόραση του Mega επεσήμανε πως για τουλάχιστον δύο χρόνια ο οργανισμός μας προστατευόταν από τις μάσκες, εμποδίζοντας την γρίπη και τις ιώσεις να κάνουν την εμφάνισή τους.

«Είναι αναμενόμενες οι ιώσεις, το είχαμε πει από τον Σεπτέμβριο, ότι από τον Νοέμβριο θα έχουμε έξαρση. Ο οργανισμός ήταν με μάσκες για 2,5 χρόνια, δεν υπήρχε αυτή η αντίδραση σε όποιο ιό έμπαινε μέσα όπως ήταν το 2018 ή το 2019. Υπήρχε μία καθησύχαση του οργανισμού, οπότε μπαίνοντας μαζεμένοι οι ιοί έχουμε τα αποτελέσματα που είχαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Σε άνοδο τα κρούσματα

Εξάλλου σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αρχές Οκτωβρίου έως και την εβδομάδα που τέλειωσε την περασμένη Κυριακή, νοσηλεύτηκαν 55 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 17 θάνατοι.

Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 249 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων τα 246 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β.

Από τα 245 στελέχη τύπου Α, 236 (96%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 9 (4%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Εξαπλώνονται οι υποπαραλλαγές

Ωστόσο, στο προσκήνιο παραμένει η Όμικρον 5, ενώ ακολουθούν οι υποπαραλλαγές «Kraken» και «Όρθρος». Αυτή τη στιγμή «έχουμε μόνο 9 περιστατικά της Kraken στη χώρα μας. Η Όρθρος έχει 15 περιστατικά», τόνισε η κα Παγώνη.

«Πιστεύουμε πως μπαίνοντας στον Μάρτιο ο κορονοϊός με τις υποπαραλλαγές του θα μείνει, αλλά θα μειωθούν οι ιώσεις», δήλωσε η Ματίνα Παγώνη κάνοντας έκκληση προς τους πολίτες να εμβολιαστούν για τη γρίπη.