Αλλάζει το υγειονομικό πρωτόκολλο νοσηλείας των ασθενών με COVID που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Μετά από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, οι ειδικοί αποφάσισαν να εισηγηθούν προς την κυβέρνηση την κατάργηση των ΜΕΘ COVID, καθώς δεν συντρέχουν πλέον λόγοι ξεχωριστής νοσηλείας των ασθενών με κορωνοϊό.

Ο λόγος είναι ότι ο ιός αφενός παρουσιάζει πλέον ήπια διασπορά και αφετέρου ο πληθυσμός είναι θωρακισμένος χάρη στα εμβόλια και τη φυσική νόσηση.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής θεραπείας, διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αναστασία Kοτανίδου, η νοσηλεία θα είναι κοινή με τους άλλους ασθενείς, αλλά οι ασθενείς με COVID θα νοσηλεύονται σε γυάλινα δωμάτια απομόνωσης που υπάρχουν στις ΜΕΘ και εμποδίζουν τη διασπορά όλων των λοιμώξεων.

Τι θα γίνει με τις απλές κλίνες COVID;

Άμεσα αλλά όχι σύντομα σχεδιάζεται οι ασθενείς με κορωνοϊό να νοσηλεύονται στις κλινικές των βασικών υποκείμενων νοσημάτων από τα οποία πάσχουν (π.χ. παθολογικές, χειρουργικές, πνευμονολογικές κλινικές) , και όχι σε κλινικές αποκλειστικής νοσηλείας κρουσμάτων COVID.

Στο πλαίσιο αυτό για τη νοσηλεία ασθενών με ήπια συμπτώματα COVID θα οριστούν συγκεκριμένοι θάλαμοι νοσηλείας, στους οποίους θα απομονώνονται από τους υπόλοιπους ασθενείς που δεν θα νοσούν από κορωνοϊό.

Προς νέα χαλάρωση

Στην Επιτροπή συζητήθηκε το ενδεχόμενο της μη υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από το διοικητικό προσωπικό δημόσιων δομών Υγείας, ή το προσωπικό των εργαστηρίων, το οποίο δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς.

Απόφαση, όμως, δεν ελήφθη καθώς δεν υπήρχε ομοφωνία και έτσι το θέμα παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση.

Στο μέλλον μετατέθηκε και η απόφαση για την τροποποίηση ή κατάργηση των πρωτοκόλλων που αφορούν στα επισκεπτήρια, αλλά και την παραμονή συνοδών ασθενών στα Νοσοκομεία.