Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας ενδοκρινής αδένας με σχήμα πεταλούδας και βρίσκεται στην μπροστινή επιφάνεια του λαιμού, κάτω από τον λάρυγγα. Θεωρείται πολύ σημαντικός για τον άνθρωπο, γιατί η παραμικρή δυσλειτουργία του μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στον οργανισμό μας.

Οι παθήσεις που σχετίζονται με τον θυρεοειδή είναι ο υπέρ και ο υπό θυρεοειδισμός, θυρεοειδίτιδες και καρκίνος του θυρεοειδούς. Κάποιες από αυτές τις παθήσεις, όταν δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν μόνο με φαρμακευτική αγωγή, οδηγούν τον ασθενή στο χειρουργείο.

 

Πότε πρέπει να χειρουργηθεί ο θυρεοειδής;

Όπως επισημαίνει ο Δρ Ιωσήφ Βιτάλ* Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου, υπάρχουν 3 κύριοι λόγοι που πρέπει να γίνει χειρουργική επέμβαση στον θυρεοειδή  αδένα:

  1. Κακοήθεια ή υποψία κακοήθειας
  2. Δυσλειτουργία του αδένα, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη έκκριση ορμονών, η οποία δε μπορεί να ρυθμιστεί με φάρμακα.
  3. Υπερβολική διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα, με αποτέλεσμα τη δυσχέρεια στην αναπνοή, την κατάποση, καθώς και αισθητική διαταραχή.

 

«Πλέον υπάρχουν κυρίως δύο τύποι χειρουργικής επέμβασης: είτε εκτομή του μισού θυρεοειδούς αδένα είτε εκτομή ολόκληρου του αδένα. Σε περίπτωση κακοήθειας διαγνωσμένης προεγχειρητικά, συνήθως διενεργείται ολική θυροειδεκτομή», υπογραμμίζει ο κ. Βιτάλ.

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία στο χειρουργείο. Γίνεται δια μέσου μίας μικρής τομής στο τράχηλο. Αφαιρείται πρώτα ο ένας λοβός και στη συνέχεια ο δεύτερος. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην παρασκευή των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων και των παραθυρεοειδών αδένων, για την αποφυγή επιπλοκών. Η τομή κλείνει συνήθως με εσωτερικά ράμματα και “πλαστική” ραφή, ώστε να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου

Η θεραπεία του τραχήλου σε ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς εξαρτάται από την ύπαρξη αποδεδειγμένων μεταστάσεων στους λεμφαδένες του τραχήλου, είτε υπερηχογραφικά, είτε με βιοψία δια βελόνης (FNA).

Η μόνη θεραπεία για αυτές τις μεταστάσεις είναι ο χειρουργικός λεμφαδενικός καθαρισμός. Συνήθως γίνεται λεμφαδενικός καθαρισμός στην περιοχή που έχει υψηλό κίνδυνο μετάστασης, όπως το κεντρικό διαμέρισμα λεμφαδένων, γύρω από τον θυρεοειδή αδένα. Αν υπάρχουν μεταστάσεις πιο απομακρυσμένες στον τράχηλο, τότε πρέπει να γίνει λεμφαδενικός καθαρισμός και στα πιο απομακρυσμένα τμήματα του τραχήλου.

 

Θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο

Η θεραπεία αυτή γίνεται συνήθως μετεγχειρητικά σε καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα και σκοπός της είναι ο έλεγχος και η καλύτερη παρακολούθηση των μεταστάσεων και υποτροπών της νόσου.

Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο δεν αποτελεί υποκατάστατο της χειρουργικής εκτομής, αλλά συμπληρωματική θεραπεία, η οποία συνήθως χορηγείται δύο μήνες μετά την επέμβαση. Το ραδιενεργό ιώδιο χορηγείται από το στόμα και απεκκρίνεται εντός μερικών ημερών από τα ούρα. Η θεραπεία χρειάζεται ειδική προετοιμασία και συνήθως μετά τη χορήγηση χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο και απομόνωση για λίγες ημέρες.

 

Τι είναι το θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς αδένα

Το συχνότερο καρκίνωμα του θυρεοειδούς αδένα ονομάζεται θηλώδες. Ο όγκος θεωρείται «φιλικός» αν αντιμετωπιστεί σωστά και εγκαίρως.

Η ίαση από τη νόσο είναι μεγαλύτερη από 95%. Ο κίνδυνος θνησιμότητας ανεβαίνει σε επιθετικούς καρκίνους του θυρεοειδούς σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας συνηθέστερα.

Τέτοιοι καρκίνοι χρειάζονται εκτεταμένες χειρουργικές εκτομές και συνδυασμό συνήθως θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο, αλλά και ακτινοβολία, καθώς και στενή παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό. Άλλες μορφές, πιο σπάνιες, καρκινώματος του θυροειδούς είναι το θυλακιώδες, το μυελοειδές και το αναπλαστικό.

 

WHO IS WHO:

ΒΙΤΑΛ

* O Δρ Ιωσήφ Βιτάλ εκπαιδεύτηκε για πέντε έτη στην ΩΡΛ Πανεπιστημιακή Κλινική του Tel Aviv σε ένα μεγάλο εύρος χειρουργικής, όπως η ογκολογία κεφαλής και τραχήλου ενηλίκων και παίδων, με μετεκπαίδευση στη χειρουργική ενδοκρινών αδένων κεφαλής και τραχήλου (χειρουργική θυρεοειδούς, παραθυρεοειδών και υπόφυσης). Επίσης, εκπαιδεύτηκε στην ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παραρρινίων κόλπων, καθώς και στη μικροχειρουργική του ωτός. Είναι Διδάκτωρ του ΑΠΘ και κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πτυχίου ΩΡΛ.

 

INFO!

Ιωσήφ Βιτάλ MD, PhD, FEB-ORL HNS

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

www.orl-vital.gr